Den nya fabriken Sauna Factory grundades för att svara på den stora efterfrågan på FinVision-bastur

 

Världens största tillverkare av badtunnor, finländska Kirami Oy, exporterar redan över 40 procent av sina badtunnor. Kiramis bastu FinVision, som säljs främst till Tyskland, har visat sig vara en ny exportsuccé. Kiramis nya filial, Sauna Factory, grundades för att säkerställa att företaget kan svara på den stora efterfrågan. Detta år firar Kirami 20-årsjubileum med synnerligen positiva exportutsikter.

Toimitusjohtaja Mika Rantanen | Kirami Sauna Factory 
Toimitusjohtaja Mika Rantanen

På badtunnetillverkaren Kiramis fabrik i Sastamala har produktionen gått på högvarv sedan förra våren. Efterfrågan på badtunnor och modulbastun FinVision är så stor att kapaciteten hos de tidigare produktionslinjerna och underleverantörerna inte längre räckte till. I november 2020 öppnade Kirami Sauna Factory, som riktar in sig på tillverkning av bastun FinVision och två efterfrågade badtunnemodeller, minipoolen Premium Grandy XL och badtunnan Original Tiny. Produktionen av övriga produkter blir kvar i de gamla lokalerna.

Bastun FinVision kom ut på marknaden för ett år sedan, och den tillverkades till största delen externt. Bastun har slagit igenom i synnerhet i Mellaneuropa och på de brittiska öarna.

– Det är så stor efterfrågan på bastun att vi förstorade våra produktionslokaler med 500 kvadratmeter genom att köpa hallutrymmen i närheten av vår fabrik. Vår underleverantör tillverkar delarna och ytbehandlar dem, medan vi sköter resten i Sauna Factory. Från Sauna Factory skickar vi en ny FinVision-bastu ut i världen var tredje dag, så våra leveranstider blir kortare, säger Kiramis VD Mika Rantanen. 

I Sauna Factory arbetar för tillfället Kiramis nuvarande personal, men till våren inleds rekryteringen av nytt yrkesfolk. Filialen kommer att sysselsätta 5–6 personer. Värdet på investeringen är omkring 150 000 euro.

Läs mer i nyhetsbrevet

 

Nyheter i finska media:

Kauppalehti 08.01.2021

  • Palju- ja saunabuumi jatkuu, ja sastamalalainen valmistaja laajentaa tuotantoaan – ”Eurooppaan menee enemmän kuin ehditään tekemään”

Talouselämä 08.01.2021 

Projektiuutiset 08.01.2021

Maaseudun Tulevaisuus 08.01.2021

Tekniikka&Talous

 

 

Hero-kuva