Kiramin mukaan hyvä hygienia kuuluu paljutteluun

8.7.2016, 10:53

Kiramin mukaan hyvä hygienia kuuluu paljutteluun siinä missä muuhunkin mukavan kesäiseen yhdessäoloon

Olipa kyseessä sauna, palju, uima-allas tai pihagrilli, hyvä hygienia kuuluu kotikeittiöiden ja mökkipihojen vapaa-ajan viettoon saumattomasti – varsinkin kesäkuumalla. Se tarkoittaa ruoka-aineiden katkeamatonta kylmäketjua, riittävää kypsennystä, puhdasta vettä, käsien ja vartalon pesua sekä pintojen ja kylpyveden huolellista puhdistusta suhteessa esimerkiksi grillin tai altaan käyttötaajuuteen. Näin varmistetaan, että kylpyhetki on mukava ja turvallinen itselle, ystäville tai vuokralaisille.

Kylpytynnyrin veden laatu, lämpötila sekä kylpijöiden määrä ja puhtaus vaikuttavat veden kuormitukseen. Lisäksi ympäristöstä tulevat pöly, lehdet ja muut epäpuhtaudet likaavat altaan vettä. Vesi suositellaan vaihdettavaksi 1–3 päivän välein. Kylpytynnyrissä käytetty vesi valutetaan veden poistoaukosta, imeytetään maahan omalle tontille tai ohjataan letkulla jätevesiviemäriin.  Paljussa käytetyille vesille ei ole toistaiseksi asetettu säädöksiä. Kirami Oy on mukana laatimassa Euroopan laajuista standardia, joka koskee muiden muassa paljujen ominaisuuksia ja veden laatua.

Paljun päivittäinen tyhjentäminen ja täyttäminen ei esimerkiksi vapaa-ajan asunnoissa aina ole mahdollista. Mikäli samaa vettä on tarkoitus käyttää paria kylpykertaa pidempään tai vaihtuvalla joukolla, tulee veden puhtaudesta aina huolehtia suodattamalla ja käyttämällä veden hoitotuotteita. Suodatinta ja kemikaaleja oikein käytettäessä vesi voi olla kylpykelpoista jopa noin 1–3 kuukautta.  Vuokrakäytössä olevien paljujen veden hygieniasta vastaa vuokranantaja, vuokraustyypistä riippuen hoitaen sen itse tai ohjeistaen asiakkaitaan sen hoidossa.

”Kylpyveden puhtaanapidossa tulee huomioida aina kaksi asiaa. Veden fyysistä puhtautta ylläpidetään suodattamalla altaan vettä tarkoitukseen sopivalla suodatinlaitteella. Bakteerit ja pieneliöt pidetään poissa kemikaaleilla. Lisäksi on tarvikkeita kuten roskahaaveja, joilla puhtaanapitoa ja kemikaalien käyttöä voidaan helpottaa ja vähentää, mutta ne eivät koskaan korvaa suodattimia ja kemikaaleja”, muistuttaa toimitusjohtaja Mika Rantanen Kirami Oy:stä.

Kiramilla on laaja valikoima kylpyveden ja altaiden hoitoon suunniteltuja tuotteita. Kemikaalimittareita, suodattimia, kemikaaleja, roskahaaveja sekä käteviä aloituspakkauksia on myynnissä paljujen jälleenmyyjien valikoimissa ja Kiramin verkkokaupassa. Kiramin nettisivuilla on allashygieniaa esittelevä video ja sivustolla on lisäksi vastauksia yleisimpiin käyttäjiä askarruttaviin kysymyksiin.

Taloustutkimuksen toteuttaman tutkimuksen* mukaan suomalaiset tarvitsevat hankintapäätöksensä tueksi tietoa monipuolisesti kylpytynnyrien materiaaleista, asennuksesta, täyttämisestä ja tyhjentämisestä, lämmittämisestä ja huollosta. Eniten asiakkaita askarruttaa puhtaanapito. Toisaalta tutkimuksessa kävi ilmi, että he, joilla tynnyrit jo ovat hankittuina, eivät koe tynnyrin tuottavan mitenkään merkittävää vaivaa.

”Melkein 10 vuotta sitten hankittu palju on käytännössä korvannut saunan. En suostuisi enää luopumaan siitä. Osto/myyntitilanteessa kannattaa korostaa hyvän suodattimen tärkeyttä niin palju pysyy hyvässä kunnossa eikä vettä tarvitse vaihtaa niin usein”, kommentoi tutkimuksen kvantitatiiviseen vaiheeseen osallistunut kylpytynnyrin omistaja.

 

Lisätietoa:

Toimitusjohtaja Mika Rantanen

mika.rantanen@kirami.fi

045 676 9954

 

* Kirami Oy:n tilaama tutkimus oli kaksiosainen. Kvantitatiiviseen tutkimukseen vastasi kaikkiaan 2079 iältään 20-68-vuotiasta omakotitalossa, rivitalossa tai paritalossa asuvaa suomalaista. Kvalitatiivinen tutkimus toteutettiin keskustelevaan ryhmään perustuvalla On-line community -metodilla. Keskusteluryhmässä vaihtoi ajatuksiaan 25 iältään 30–50-vuotiasta miestä ja naista ympäri Suomen.

 

Kiramin mukaan hyvä hygienia kuuluu paljutteluun siinä missä muuhunkin mukavan kesäiseen yhdessäoloon
Kiramin mukaan hyvä hygienia kuuluu paljutteluun siinä missä muuhunkin mukavan kesäiseen yhdessäoloon
Iltapaljuilua lasten kanssa Kiramin tynnyrissä
Lasten riemua Kiramin tynnyrissä