Kylpytynnyrin kamiina | Kirami
Turvallisuutta paljuiluun Kiramin tuotteilla

Q: Millaiset ovat paloturvallisuusetäisyydet kamiinalla ja piipulla?

A: Kamiinan tulipesä on vesivaipan ympäröimänä. Lämmitin ei siis lämpene kuumemmaksi kuin vesi lämmittimen sisällä. Tulipesän edessä pitää kuitenkin olla palamaton alusta pesästä mahdollisesti putoavien kipinöiden ja kekäleiden vuoksi. Lisävarusteista löytyy sopiva paloturvapelti suojaamaan pesän edustaa. Piippujen osalta kannattaa tutustua käyttöohjeidemme paloturvallisuusetäisyyksiin.       

Q: Onko kylpytynnyrin sisällä oleva lämmitin tehokkaampi paljun lämmitykseen kuin ulkopuolinen?

A: Miltei kaikki ulkopuoliset kylpytynnyrin lämmittimet ovat tehokkaampia kuin sisäpuoliset kamiinat. Lisäksi kylpytynnyrin ulkopuolinen kamiina on sisäpuolista lämmitintä huomattavasti käyttäjäystävällisempi ja se säästää myös kylpytilaa.  

Q: Kuumeneeko kylpytynnyrin kamiina?

A: Paljun kamiinan ulkopinta kuumenee ainoastaan yhtä lämpimäksi kuin kylpyvesi. Huomaa kuitenkin, että paljun savupiippu ja kamiinan luukku kuumenevat kylpyvettä lämpimämmiksi, koska ne eivät ole suorassa kosketuksessa veden kanssa.

Q: Tarvitseeko kylpytynnyrin kamiinaa nuohota koskaan?

A: Kamiinan sisäseinät ja putket pitää nuohota aina tarpeen vaatiessa. Jos käytössäsi on kipinähattu, on sekin syytä puhdistaa aika ajoin vedon ylläpitämiseksi.

Q: Kuinka usein kamiinan tuhkat täytyy tyhjentää?

A: Tuhkat täytyy tyhjentää jokaisen paljun lämmityskerran jälkeen, jotta arinat eivät pala puhki ennenaikaisesti ja veto lämmittäessä on parempi. 

Q: Kylpypaljun kamiinassa on kosteutta. Onko se rikki?

A: Lämpötilaero kylmän veden ja lämpimän kostean ilman välillä aiheuttaa kondenssivettä tuhkatilaan, joten kylpytynnyrin kamiina ei todennäköisesti vuoda, vaikka tulipesässä olisi hieman kosteutta. Sytytyksen jälkeen vettä voi tulla reippaastikin, mutta vuotoa ei ole, jos altaan vesi ei vähene.

Q: Kamiinan teho on heikentynyt ja lämmittäminen kestää kauemmin kuin normaalisti, mitä teen?

A: Kamiinan tulipesästä pitää tyhjentää hiilet ja tuhkat sekä puhdistaa arinat. Lisäksi pesä kannattaa siivota käyttäen Kiramin Nokipesua. Ajan myötä tulipesän seinämille kertyy nokea, mikä heikentää lämmönjohtavuutta. Nokipesulla saat siivottua pinttyneimmänkin noen helposti.

Q: Kuinka voin vähentää savun määrää?

A: Käytä sopivan pientä, kuivaa ja puhdasta puuta. Pidä yllä myös mahdollisimman isoa tulta ja huolehdi, että puut eivät ole pesässä liian tiiviisti. Hae kokeilemalla sopiva korvausilman määrä, mikäli sinulla on säätöluukullinen kamiina. Yhtenä vaihtoehtona on käyttää Kirami Heat it Up -puuhiiltä, joka palaa korkealla lämmöllä ja puhtaasti ilman näkyvää savua.

Q: Ohjeissa puhutaan uudesta tuhkalaatikosta, mistä saan sellaisen?

A: Tuhkalaatikko on kylpytynnyrin lisävaruste, jonka voi tilata jälleenmyyjältä tai Kiramin verkkokaupasta: Tuhkalaatikot Tube ja Cube sekä Cult ja Macu kamiinoihin.

Q: Miten voin vähentää kipinöiden määrää?

A: Jos kipinät tuottavat harmia, voimme suositella kipinäsuojaamme. Kun käytetään koivua tai parempaa puuta, savupiipusta tulee kipinöitä minimaalisesti, ja pelkkä savupiipun hattu riittää. Sekalaisia puulajikkeita käytettäessä (mänty, kuusi, jätepuu) kipinöitä tulee enemmän. Mikäli tämä uhkaa turvallisuutta, suosittelemme kipinäsuojaa, joka minimoi kipinöiden leviämisen ympäristöön. Kipinäsuoja suojaa tavallisen hatun tavoin myös sateen pääsyn savupiippuun. Kuivien kausien aikana – tai jos piilee vaara, että kipinät sytyttävät jotakin tuleen – tulee toimia varovasti ja käyttää puulajiketta, josta ei lähde kipinöitä. Tulta ei koskaan saa jättää vartioimatta.

Q: Voinko laittaa pumpun kylpytynnyrin ja kamiinan väliin?

A: Tämä ei ole sallittua. Kylpytynnyrin kamiinat on tehty vain luonnollista virtausta varten ja pumppua käytettäessä paine lämmittimessä nousee. Pumpun käynnistys ja sammutus luovat kamiinaan paineiskuja, jotka rikkovat kamiinan.

Q: Mikä on anoditanko, ja mitä hyötyä siitä on?

A: Kiramin magnesiumanoditanko suojaa kamiinaasi korroosiolta, jota kloori- tai merivesi voi aiheuttaa. Tanko on hyvä tarkastaa vuosittain ja vaihtaa tarpeen mukaan uuteen.

Kirami anoditanko | Uusi vs vanha käytetty anoditanko | Kirami
Kirami anoditanko - uusi vs vanha käytetty anoditanko

Q: Miksi kamiinan luukussa ei ole säätöritilää?

A: Kamiinoissamme Cult ja Macu ei ole vakiona säätöritilää. Vuoden 2018 alusta alkaen niiden luukkuun on lisätty paikka säätöritilälle, jonka voi hankkia lisävarusteena. Ilman säätömahdollisuus helpottaa esim. pesän sytyttämistä tuulisissa olosuhteissa ja mahdollistaa pidemmän hiillosajan lämmityksen lopussa. Itse kamiinan tehoon sillä ei ole merkittävää vaikutusta. Täyden palon vaiheessa ritilän tulee olla täysin auki, jotta ilman saanti palotilaan on riittävä ja saavutetaan maksimiteho kamiinasta.
 
Kalliimmissa Cube ja Tube kamiinoissa säätöritilä on vakiovarusteena. 
 
Säätöritilän voi ostaa Kiramin verkkokaupasta.

 

Nauti täydellisistä kylpyhetkistä! Tutustu laajaan valikoimaamme kylpytynnyrin lisävarusteita sekä lue lisää myös Kiramin erilaisista kylpytynnyrimalleista!