Sytytä helposti, sytytä oikein | Kirami kamiina
Sytytä helposti, sytytä oikein | Kirami Kamiina

 

Q: Millaista puuta tulisi käyttää kylpytynnyrin lämmitykseen?

A:  Paras ja kustannustehokkain puu paljun lämmitykseen on kuiva, pilkottu koivuklapi (Pohjoismaat). Jalopuita poltettaessa tulee käyttää erillistä happoteräksistä tuhkalaatikkoa. Tietysti lämmitykseen kelpaavat myös muut puulajikkeet. Yleisesti ottaen mitä tiheämpi puu, sitä parempi on lämpöarvo, ja oleellisinta on polttopuun kuivuus.

Q: Kuinka paljon puuta kuluu paljun lämmittämiseen?

A: Vuodenajasta riippuen kylpytynnyrin lämmittämiseen tarvitaan 60–120 litraa kuivaa koivupuuta (Pohjoismaat).

Puuta kuluu eri määriä muun muassa veden alkulämpötilasta, puun kosteudesta ja laadusta sekä ilman lämpötilasta riippuen. Alla on arvioituna puiden kulutus pesällisinä kamiinan 

Cult: noin 7–10 pesällistä.

Macu: noin 6–9 pesällistä.

Cube: noin 5–8 pesällistä.

Tube: noin 4–7 pesällistä.

Q: Mitä kaikkea kylpytynnyrin lämmityksessä tulee ottaa huomioon?

A: Tarkista ensimmäiseksi, että altaassa on vettä! Vaikka olisit lämmittänyt paljun edellisenä iltana, tarkista silti kylpyaltaan tila. Jos haluat saada paljun veden lämpimäksi mahdollisimman nopeasti, käytä kuivaa ja laadukasta polttopuuta. Kylpytynnyrin kannen käyttö lyhentää merkittävästi paljun lämmitysaikaa. Tyhjennä tuhkat paljun kamiinasta ennen paljun lämmitystä, myös arinoiden päältä. Lämmitykseen kannattaa käyttää pieneksi pilkottuja, kuivia puita. Pidä isoa tulta ja lisää puita 10–15 minuutin välein, jotta tuli ei pääse sammumaan kesken lämmityksen. Vesi kiertää painovoimaisesti, jolloin tulen sammuessa kierto hidastuu ja uudelleen sytyttäminen sekä kierron palautuminen vie oman aikansa.

 

Sekoitusmela veden sekoittamiseen lämmitysvaiheessa, jotta saadaan kerrostunut lämpötila tasattua | Kirami
Sekoitusmela veden sekoittamiseen lämmitysvaiheessa, jotta saadaan kerrostunut lämpötila tasattua.

Q: Miten paljun vesi lämpiää?

A: Kylpyvesi lämmitetään altaan mukana toimitetulla, täysin puukäyttöisellä kamiinalla, joten lämmitykseen ei tarvita lainkaan sähköä. Kylpytynnyriä lämmitettäessä kamiinan on oltava täynnä vettä eli lämmitettävän altaan veden tason on oltava ylemmän läpiviennin yläpuolella. Lämmetessään paljun vesi kevenee ja nousee kamiinan yläosaan, josta se siirtyy kiertoputkea pitkin altaaseen. Kylpyaltaassa oleva kylmä vesi painuu pohjalle ja sieltä se siirtyy alempaa kiertoputkea pitkin kamiinaan.

 

Q: Kuinka nopeasti paljun kylpyvesi lämpenee?

A: Kylpyveden lämpenemisnopeus riippuu käytetyn kamiinan tehosta, altaan koosta, polttopuiden laadusta, ilman lämpötilasta ja siitä käytetäänkö tynnyrissä kantta. Esimerkiksi nolla-asteisessa ilmassa 1450-litraisen altaan vesi lämpenee n. 2–3 tunnissa. Lämmitykseen kannattaa käyttää pieneksi pilkottuja kuivia puita. Isot ja kosteat puut saattavat jopa kaksinkertaistaa lämmitykseen tarvittavan ajan. 

 

Nauti täydellisistä kylpyhetkistä! Tutustu laajaan valikoimaamme kylpytynnyrin lisävarusteita sekä lue lisää myös Kiramin erilaisista paljumalleista!

 

Kylpytynnyrin lämmitys | Kirami
Lue myös blogista: Sytytä helposti, sytytä oikein