Hauskat paljuperinteet ja rennot kylpysäännöt

Hauskat paljuperinteet ja rennot kylpysäännöt | Kirami

 

Suomalaisten hauskat paljuperinteet ja rennot kylpysäännöt

Kyselimme talvilomien aikaan Facebookissa suomalaisilta, onko heillä hauskoja perinteitä tai sääntöjä, joita he noudattavat aina, kun on paljuilun aika. Käyttävätkö he esimerkiksi tiettyä hattua, pitääkö lurittaa tuttu laulu, kuka saa astua veteen ensin ja onko seurueen jäsenillä paljussa aina vakiopaikat?

Saimme parissa viikossa 140 vastausta, joista käy ilmi, että paljuttelijat todella nauttivat elämästä.

 

"Aina juoma mukaan"  

Viettäessään aikaa paljussa on tärkeää pitää huolta nesteytyksestä. Tämän ovat kylpijät hyvin sisäistäneet! Juomina on vettä, vissyä tai limsaa, kuohuviiniä tai samppanjaa, olutta tai viskiä, minttukaakaota tai kahvia.

"Kahvifriikkinä kahvia on saatava myös paljussa!" 

"Meillä on välipalaa ja juomme aina keltaista Jaffaa."

Juomia pidetään kylmälaukussa paljun vieressä, kelluvissa juomatelineissä tai altaan reunalla. Tosin mielipiteet siitä, saako altaan reunalla pitää juomia, vaihtelevat: joku laittaa sinne samppanjalasin, toinen vain muovimukeja, joku ei halua reunalle juomia ollenkaan. Reunalla säilyttämisessä onkin haasteensa.

"Juomat tipahtavat silloin tällöin paljun laidalta, kun joku tulee paljuun ja vesi nousee."

 Myös mielikuvituksellisempia tapoja juomien säilytykseen on:

 "Laitan ensin juotavat paljuun kelluskelemaan puhallettaviin flamingoihin, sen jälkeen menen itse lillumaan sinne."

 

Aina juoma mukaan | Kirami
Aina juoma mukaan | Kirami

 

"Pyöritään vauhdilla ympäri kuin karusellissa"

Parin vastaajan mielestä paljussa ei saa riehua tai roiskia vettä toisten päälle, mutta vielä useamman mielestä saa. Varsinkin lasten annetaan pomppia, roiskia ja sukellella. Pyörre tuntuu olevan suomalaisten lempipuuhia. Kuinka se tehdään?

"Paljuun 3–5 ihmistä. Toinen jalka pohjalle, toinen istuimelle, nenä samaan suuntaan. Sitten kovaa vauhtia ympäri paljua. Kun vauhtia on tarpeeksi, istahdetaan penkille aaltojen vietäväksi!"

Aikuiset voivat oppia hauskanpitoa lapsilta.

"Ensimmäisenä kesänä lapset rupesivat pyörimään paljussa. Aikuiset sitten komensivat, että ei saa pyöriä, palju menee rikki. No kas kummaa, kokeilin itse samaa ja totesin, että onpas tämä hauskaa! Sen jälkeen ei olla lapsia komennettu."

 

Pyöritään vauhdilla ympäri kuin karusellissa | Kirami
Pyöritään vauhdilla ympäri kuin karusellissa | Kirami

 

"Pipo päässä pakkasella, olkihattu auringossa"

Kylmällä ilmalla hattu lämmittää ja kuumana päivänä suojaa auringolta. Hattu ei kuitenkaan kuulu paljuvarusteisiin vain käytännön syistä, sillä se voi olla myös perinne.

"Saunahattu on kyllä paljuttelutradition ykkönen, iliman sitä ei pärijää!" 

Päässä voi vastausten perusteella olla myssy, Kiramin sarvihattu, paljupipo, huovutettu hattu, hassu kylpyhattu tai "Venäjältä ostettu "tyylikäs" saunahattu". Joskus päähine on ainutlaatuinen:

"Perinteenä oli aikanaan eräs surullisenkuuluisa Kettupipo, joka kulki reissusta toiseen, mutta olosuhteiden pakosta tiemme erosivat jo joitain vuosia sitten. Se pipo aiheutti enemmän draamaa ja hämmennystä kuin mikään vaatekappale ikinä!"

 

Jysäri 2017 | Pipo päässä pakkasella, olkihattu auringossa | Kirami
Jysäri 2017 | Pipo päässä pakkasella, olkihattu auringossa | Kirami

 

"Bongataan tähdenlentoja, ja aina jokunen "avaruusromukin" siellä menee"

Mitä paljussa sitten tehdään? Joku varaa mukaansa lukemista, toisilla käynnistyy paljuvisa. Kylpiessä vaihdetaan päivän kuulumiset tai kerrotaan mieltä painavista asioista. Musiikki voi tulla kaiuttimista tai siitä, että jokainen tulija laulaa ennen paljuun astumistaan tai päästää Tarzan-huudon. Paljuilukuvia otetaan innokkaasti, ja eräs porukka liittää niihin aina hashtagin #lihakeitto. Kännyköiden kanssa osataan olla varovaisia.

"Puhelin pysyy kaukana paljusta. Yhden kerran tippui ja se opetti kyllä!"

 "Pitää olla pyyhe siinä rappusten reunalla, jossa voi turvallisesti pitää puhelinta, ja kuivata siihen märät kädet ennen puhelimeen koskemista." 

Talvinen tähtitaivas tarjoaa monelle viihdykettä.

"Parasta on uudenvuoden yön paljuttelu, naapurissa ammutaan uskomaton määrä patoja ja meillä uudenvuoden juomat, kaksin ja jos vielä tähtiä.... Elämäni parhaan tähdenlennon olen paljussa nähnyt, tosin se oli kyllä syksyllä."

Kauniit maisemat lisäävä nautintoa.

"Meillä ei ole vielä mitään erityisiä tapoja paljuiluun, mutta ihana siinä on mökillä istuskella ja katsella kaunista järvimaisemaa." 

 

Asikaskuva:kotamaenloma | Bongataan tähdenlentoja, ja aina jokunen "avaruusromukin" siellä menee | Kirami
Asikaskuva:kotamaenloma | Bongataan tähdenlentoja, ja aina jokunen "avaruusromukin" siellä menee | Kirami

 

"Kannattaa lämmittää vesi ensin"

Kylpyveden oikean lämpötilan kanssa ollaan tarkkoja, mutta pilke silmäkulmassa.

"Pappa lämmittää veden ensin aina niin kuumaksi, että tuntuu kuin varpaan kynnet irtoaisivat. Sitten kun laitetaan kylmää vettä paljuun lisäksi, niin jopas on kaikilla hauskaa!"

"Vaikka olisikin just sopiva lämpö niin pitää muistaa irvistää, kun menee veteen, niin kuin se olisi liian kylmää tai kuumaa."

 

Asikaskuva: Jere | Kannattaa lämmittää vesi ensin | Kirami
Asikaskuva: Jere | Kannattaa lämmittää vesi ensin | Kirami

 

"Yleensä vakipaikat ja pari kumiankkaa"

Omat paikat ovat tutussa seurueessa tärkeitä, ja niistä muistutti hyvin moni vastaaja.

"Paljuun mennään aina tietyssä järjestyksessä ja tietyille paikoille."

Paljun lämmittäjälle voi olla varattu etuoikeus mennä paljuun ensimmäisenä eikä saunamajurille saa soittaa suutaan. Saunan on myös hyvä olla valmiudessa, sillä se kuuluu olennaisena osana monen paljuiltaan. Sauna taitaa olla erityisen tärkeä myös sille vastaajalle, joka ottaa paljuunkin mukaansa vihdan.

 

Yleensä vakipaikat ja pari kumiankkaa | Kirami
Yleensä vakipaikat ja pari kumiankkaa | Kirami

 

"Hyvällä tuulella paljuun"

Paljussa totellaan isännän ja emännän sääntöjä, mutta liian tiukkapipoisia ei olla.

 "Ainoa sääntö on se, että suihkun kautta ja hyväntuulisena rentoutumaan."

 

Asiakaskuva: Mico | Hyvällä tuulella paljuun | Kirami
Asiakaskuva: Mico | Hyvällä tuulella paljuun | Kirami

 

Alla vielä muutamia vastauksia, joista paljastuu, kuinka monella tavalla kylpytynnyri tuo iloa:

"Parasta on olla paljussa lastenlasten kanssa, kun näkee niiden ilon ja nautinnon. Välillä mennään saunaan talvella, mutta kesällä ei edes tarvitse saunaa, katselee vain aurinkoa ja nauttii poreista ja upeasta ilmasta. Ihan parasta nautintoa ja rentoutusta kropalle. Limppaa kuluu ja myös aikuisille omat siiderit täytyy olla. Talvella on upeaa katsella pimeällä tähtitaivasta, ja tietenkin pitää olla lämpimät saunahatut päässä. Nautintoa parhaimmillaan."

 "Lapset puljaavat paljussa jo ennen kuin se on kunnolla edes lämmin ja äiti saa sen jälkeen olla lämpöisessä paljussa ihan rauhassa, koska lapset on jo väsytetty."

"Kelluva kajari pitää olla ja sieltä ysäriä, ja puhallettavat juomatelineet ja kylmää juomaa. Sielu lepää, oli sitten mikä vuodenaika tahansa, kun sinne istahtaa."

"Kylmillä keleillä on jokaisella oma huovutettu hattu, on pöllö-, sammakko-, amppari-, kukka- ja koivunlehtihattua. Kaikki, eli mummu, vaari ja kolme lapsosta saavat nautiskella lämpimässä paljussa, paitsi että tytöt 8 v. ja 10 v. menevät jo 25-asteiseen veteen ja saavat tehdä pyörrettään vaarin vahtivuorolla samalla, kun hän lämmittää paljua. Sitten, kun muut menevät takaisin saunaan, pyörre jatkuu, eli tytöt juoksevat kyykyssä paljun penkkiä ympäri, ympäri, ympäri... Mummu tai vaari kyyköttää paljun keskellä. Pillimehua ja limsaa kuluu. Jostain syystä nautin niistä paljukerroista, kun me vaarin kanssa ollaan vaan kaksin lämpimässä paljussa…" "Kyllä paljuillessa on Miss Sauna -huopahattu päässä oltava. Kuutamo ja tähtitaivas ovat upeaa katseltavaa ja tähtikuvioiden etsiskely mukavaa, kuten myös kilpailu siitä, kuka hoksaa eniten liikkuvia satelliitteja taivaalla. Myös revontulet ovat upeat silloin, kun niitä esiintyy. Kenttaroiden kanssa keppostellaan, kuka hyppää kinokseen silakkana, kuka tekee kuperkeikan. Ja paljujuomat totta kai kuuluvat asiaan."

 "Aina veden vaihdon yhteydessä pidetään vaahtobileet, eli saippuaa paljuun ja paljon, tulee samalla putkistokin pestyä!" 

 

Waterbass | Kelluva kajari pitää olla ja sieltä ysäriä | Kirami
Waterbass | Kelluva kajari pitää olla ja sieltä ysäriä | Kirami

 

Kiitos kilpailuun osallistuneille! Arvonnan voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Kindling Cracker -sytykepuiden halkaisija (arvo 115 €): Tuija U.

Kaksi kylpyhattua, Tubhat Lynx tuft pink ja Kylpyhattu Ilvestupsu harmaa (arvo yhteensä 58 €): Markku K.

Sininen, kelluva Tubbar-juomateline (arvo 52 €): Teuvo T.

 

Lisäksi arvoimme yllätyksenä vielä Laitoin itseni likoon -paitoja, joita lähti seuraaville onnekkaille:

Jysäri 2017 | Laitoin itseni likoon | Kirami
Jysäri 2017 | Laitoin itseni likoon | Kirami

Katri K.

Jyrki H.

Pirkko T.

Helena N.

Jyrki N.

Maija Riikka S.

Taru R.

Jussi K.

Jaana M.

Päivi K.

 

 

Katso lisää asiakaskuvia instagramista #Kirami