Yritysemäntä huolehtii työntekijöistä ja hyvinvoinnista

Yritysemäntä huolehtii työntekijöistä ja hyvinvoinnista | Kirami

Yritysemäntä on parasta, mitä Kiramille on tapahtunut” 

Kirami on palkannut rohkeasti eri ikäisiä ihmisiä töihin. Kaksi vuotta sitten yritys palkkasi itselleen yritysemännäksi eläkkeellä olevan Pirjon, joka halusi pysyä arkipäivisin aktiivisena. Vuonna 2019 yritykseen palkattiin niin ikään eläkeiän kynnyksellä oleva työttömäksi jäänyt Matti, jonka tehtäviin kuuluvat paljujen kuljetukset ja huoltotyöt. Molemmat ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen eikä yrityksen senioreita vaihdettaisi enää kehenkään.

Yritysemäntä Pirjo aloitti työuransa vetoketjutehtaalla, josta hän siirtyi 2012 Vammalan Siivoushuoltoon. Vuonna 2014 Pirjo siirtyi eläkkeelle, mutta pitkät päivät kaipasivat täytettä. Kiramin toimitusjohtaja Mika Rantanen tunsi Pirjon entuudestaan ja päätti tarjota tälle töitä Kiramin yritysemäntänä.

– Mika kertoi, että oli pidemmän aikaa haaveillut yritysemännästä, joka katsoisi heidän peräänsä. Hän oli kysellyt tehtaalla mielipidettä ja saanut ajatukselle kannatusta. Sovimme virallisen työhaastattelun tammikuulle 2017, ja jäin saman tien töihin. Teen 20 tuntia viikossa töitä, eli sen verran, etten liiaksi väsy. Kotona seinät kaatuisivat päälle – olen terve ja siksi valinnut, että teen yhä töitä, Pirjo kertoo.

 

Sheriffi ruokkii ja pitää järjestystä yllä

Pirjon tehtävät ovat monipuolisia.

– Aloitan päiväni yleissilmäyksellä keittiöön ja pääeteiseen. Niiden on oltava aina kunnossa. Tämän jälkeen keitän kahvit ja paistan pannukakun, jos jääkaapissa on vanhaksi mennyttä maitoa. Välillä teen vispipuuroa tai leivon. Käväisen päivittäin tehtaan puolella ja keräilen kierrellessäni isommat roskat. Imuroin myös hiekat heti, ettei kukaan vain liukastu. Talvella lakaisen lumet ja hiekoitan pihatiet, kesällä istutan kauden kukkia, Pirjo kertoo.

– Tehtäviini kuuluu myös huolehtia yritysvieraista. Pyrin tekemään tapaamisiin ruokaa tai kahvileipää, hieman toivomusten mukaan. Syys- ja talvikaudella keittelen työntekijöille inkiväärijuomaa, jotta kaikki pysyvät terveenä. Tämän lisäksi teen keittoja, kiusauksia, leipää, pieniä pizzoja ja salaattia, ja keräilen marjoja, jotta saamme hilloa Kiramin herkkusuille.

 

Yritysvierailulla Juha Mieto maistelemassa Pirjon grilliherkkuja | Kirami
Yritysvierailulla Juha Mieto maistelemassa Pirjon grilliherkkuja | Kirami

 

Pirjon roolina on pitää tehtaan miehet kurissa, mutta myös huolehtia heistä äidillisesti.

– Olen saanut jopa sheriffin merkin järjestyksen pidosta. Koulutan miehiä esimerkiksi maitopurkin oikeaoppisessa avaamisessa. Toimitusjohtajalle vien aina paikallaollessani päivän lehden ja laitan samalla hänet päiväunille, Pirjo naurahtaa.

 

Yritysvierailulla Ville Haapasalo kokeilemassa Kiramin tuotteita ja pohtimassa Pirjon kanssa maailmanmenoa | Kirami
Yritysvierailulla Ville Haapasalo kokeilemassa Kiramin tuotteita ja pohtimassa Pirjon kanssa maailmanmenoa |
Kirami

 

Matti tuli taloon

Paljujen kuljetuksissa ja huolloissa apuna työskentelevä Matti teki 39 vuotta kestäneen työuransa Vammaksella, nykyisellä Patrialla.

– Kun työt siirtyivät Hämeenlinnaan, antoi työnantaja mahdollisuuden lopettaa työt aikaisemmin ennen eläkeiän täyttymistä. Aktiivimallin alkaessa syksyllä 2018 kävin kysymässä Kiramilta töitä ja sovimme Mikan kanssa, että jos päivitän kuorma-auton ammattipätevyyden, löytyy keväällä minulle töitä. Nyt teen Kiramilla töitä aina tarvittaessa, kertoo Matti.

– Työtehtäviini kuuluu kuorma-auton kuljettaminen ja kylpytynnyrien toimittaminen kauppiaille sekä joskus asiakkaille. 

Matilla työnteko on tapa saada päivät kulumaan.

– Aika tulisi liian pitkäksi kotona. Hommat on kotona tehty ja siksi ajattelin, jos vielä jossain muuallakin tarvittaisiin työmiestä.

 

Matti tuli taloon| Paljujen kuljetuksissa ja huolloissa apuna työskentelevä Matti | Kirami
Matti tuli taloon| Paljujen kuljetuksissa ja huolloissa apuna työskentelevä Matti | Kirami

 

Ainutlaatuinen työporukka

Pirjo tai Matti kumpikaan eivät koe työtehtäviään raskaina.

– Pidän siitä, että päivät eivät koskaan ole samanlaisia. Saan päättää itse mitä teen ja koska. Pojat auttavat heti, jos apua tarvitsen. Täällä ei tarvitse tehdä yksin, aina saa kysyä apua muilta. Kiramilla meitä yhdistää samanlainen huumorintaju ja hyvä yhteishenki. Tämä työporukka on ainutlaatuinen, Pirjo kertoo.

Myös Matti viihtyy työssään.

– Täällä on mukavat työkaverit eikä mikään työtehtävä ole liian vaikea.

Yksi vähän erilainen työtehtävä Pirjolla ja Matilla on takana.

– Itseoikeutetusti olemme olleet joulupukkina ja -muorina Kiramin joulukuvauksissa, kaksikko myhäilee.

 

 

Pirjo ja Matti tuovat taloon rauhallisuutta ja kokemusta 

Työntekijöillä on Pirjosta ja Matista vain hyvää sanottavaa.

– Molemmat tuovat taloon iloa, elämää, rauhallisuutta ja kokemusta. Uskon myös, että Pirjon siisteyden ja voimajuomien ansiosta viime tilikauden sairaspoissaolot olivat yrityksessämme yhteensä vain 10 päivää, kertoo Kiramin toimitusjohtaja Mika Rantanen.

Tehtaalla iloitaan kaksikon työpanoksesta.

– Pirjon aloittaminen Kiramilla on parasta, mitä täällä on tapahtunut, kertoo Miro Männistö Kiramin viennistä. 

Matin apu taas on korvaamatonta paljujen kuljetuksissa ja huoltotöissä.

– En kyllä luopuisi Matista. Hänen kanssaan on helppo tehdä yhteistyötä, kun kokemusta on takana niin paljon. On suureksi avuksi ja mainio työkaveri, sanoo huolloista ja teknisestä tuesta vastaava Sami Eskola.

 

Pirjo ja Matti tuovat taloon rauhallisuutta ja kokemusta | Kirami
Pirjo ja Matti tuovat taloon rauhallisuutta ja kokemusta | Kirami

 

Katso lisää kuvia Pirjosta ja Matista