Katri Lylynperä

Katri Lylynperä on nuori 23-vuotias lahjakas, reipas ja positiivinen Vammalassa syntynyt maastohiihtäjä. Tällä hetkellä hän asuu Vuokatissa parempien harjoitteluolosuhteiden vuoksi. Vammalassa, nykyisessä Sastamalassa, lapsuudenkodissaan hän käy mahdollisuuksien mukaan tapaamassa perhettään ja ystäviään.

 

Katri Lylynperä, nuori maastohiihdon lupaus Suomelle!

Katri Lylynperä on nuori 23-vuotias lahjakas, reipas ja positiivinen Vammalassa syntynyt maastohiihtäjä. Tällä hetkellä hän asuu Vuokatissa parempien harjoitteluolosuhteiden vuoksi. Vammalassa, nykyisessä Sastamalassa, lapsuudenkodissaan hän käy mahdollisuuksien mukaan tapaamassa perhettään ja ystäviään.

 

Mistä kaikki sitten lähti alkuun urheilun parissa?

Katri kertoo saaneensa jo 4-vuotiaana ensimmäisen pokaalin hiihdosta. Todellinen kipinä hiihtoon ja voittamisen nälkä iskivät lopulta 12-vuotiaana, jolloin Katri ujosti kysyi Rauni Suomelaa Vammalasta valmentajakseen.
Katri Lylynperä hiihtäjä numero 3.

 

Lapsena hiihtäminen ei ollut Katrin mielestä ollenkaan kivaa, mutta muun perheen ja etenkin isosiskon, innostus harrastuksesta veti Katrinkin mukaan hiihtoon. Kuluttihan hiihto sen ylimääräisen “teho”- energian mitä lapsilta yleensä löytyy ja ulkona oli joka tapauksessa kiva olla. 

Katri kertoo saaneensa jo 4-vuotiaana ensimmäisen pokaalin hiihdosta. Todellinen kipinä hiihtoon ja voittamisen nälkä iskivät lopulta 12-vuotiaana, jolloin Katri ujosti kysyi Rauni Suomelaa Vammalasta valmentajakseen. Rauni suostui valmentajaksi ja harjoittelu tarkoitti aluksi kolmea treenikertaa viikossa Katrille parhaiten sopivana ajankohtana. 

Ensimmäisen kasvattajaseuran nimi oli Vammalan seudun Voima. Teini-iässä Katri siirtyi Ylöjärven Ryhtiin. Uran edetessä ammattilaiseksi  seura vaihtui Vuokatin Ski Team Kainuuhun, joka on maastohiihdon erikoisseura. Nykyisessä seurassa Katrilla on toinen hiihtokausi meneillään. Kolme viimeistä vuotta on hänen valmentajanaan toiminut maastohiihdon valmennuspäällikkö Eero Hietanen. Hän vastaa kaikesta Katrin valmennuksesta, niin fyysistä harjoitteista kuin itse hiihdosta.

 

Ammattiurheilijan päivä on hyvinkin erilainen riippuen vuodenajasta ja lajista. Maastohiihdon parissa kesä on rankinta harjoittelun aikaa.
Kuva: Jesse Väänänen: Vuokatti Ski
Team Kainuu, Katri Lylynperä.

Mistä koostuu Katrin “normaali” päivä?

Ammattiurheilijan päivä on hyvinkin erilainen riippuen vuodenajasta ja lajista. Maastohiihdon parissa kesä on rankinta harjoittelun aikaa. Rutiinit ja aikataulut ovat tarkkaan suunniteltuja aina heräämisestä ruokailuihin ja harjoituksiin sekä lepoon ja rentoutumiseen. Katri kertoo, että hänen kesäpäivänsä koostuvat seuraavista tapahtumista. Aamulla herätään ennen yhdeksää, syödään aamupala ja tehdään ensimmäinen urheilusuoritus, joka kestää vähintään 1,5 tuntia. Sitten taas syödään, nukutaan ja vuorossa on uusi 1,5 tunnin urheilusuoritus, jonka jälkeen jälleen syödään. Urheilusuoritus, “lenkki” kuten Katri mainitsee, voi vaihdella kuntosali harjoituksesta juoksuun, rullahiihtoon tai johonkin muuhun lajiin. Illasta yleensä jää muutama tunti vapaa-aikaa, mutta silloin on yleensä niin väsynyt ettei paljon jaksa tehdä. Harjoituksia tuntimäärällisesti kesäaikana on noin 20h/viikko. Uiminen ja auringonottaminen on yksi Katrin vapaa-ajanviettotapa ja rentoutumiskeino. Katriin saattaakin törmätä kesällä juuri uimarannalla.

Talvella harjoitusmäärät tippuvat 5-8 tuntia/viikko kesästä. Silloin satsataan kilpailuihin ja matkustaminen kilpailupaikoille vie paljon aikaa. Ajallisesti talvi on paljon kuluttavampi, esimerkiksi kautena 2016-2017 matkustuspäiviä tuli pitkälle toista sataa. Viikonloput yleensä kisataan, ja keskiviikkona tai torstaina matkustetaan. Nykyään matkustaminen kohdistuu enemmän ulkomaille kuin ennen, ja alkuvuodesta 2017 on Katri ehtinyt käymään USA:ssa, Norjassa, Italiassa ja Latviassa, vaikka parhaillaan elämme vasta maaliskuun alkua artikkelia kirjoittaessani.

Keväällä on hieman enemmän lepoa urheilusta, mutta silloin satsataan lepoon ja mm. uusien sponsoreiden hankintaan. Katri toivookin uusien sponsoreiden innostuvan hänen tukemisestaan. Hän lupaa hiihtää kovaa ja tuoda omaa kotipaikkakuntaansa entistä enemmän maailmankartalle. Kyllähän näkymä olisi tervetullutta myös Sastamalaan!

 

Muu tuki ja turva

Katri kiittää niitä tukijoukkoja, jotka häntä tukevat ja uskovat yhdessä hänen kanssa menestykseen urheilu-uralla. Hän toivoo, että myös paikalliset mediat toisivat aktiivisemmin esille oman paikkakunnan urheilijoita.
Kuva: Jesse Väänänen: Vuokatti Ski
Team Kainuu, Katri Lylynperä.

Suksikaluston pitää aina olla hiihtäjällä kunnossa. Kajaanissa Seppo Koivula on pääasiassa vastannut tästä tehtävästä, mutta jatkuvan matkustamisen vuoksi myös matkalla olevien huoltajien on pystyttävä kalustosta huoltamaan. Katri sanoo, että kotona ollessaan hän itse tai tukijoukot huolehtivat suksien kunnosta.

Tukijoukot, niin henkisesti ja kuin taloudellisesti, koostuvat Katrin perheestä, hiihtoseurasta ja sponsoreista. Perheen tuki ja  vaikutus henkiseen hyvinvointiin on taloudellisia avuja tärkeämpi. Urheilijan on oltava tarkka hyvinvoinnistaan ja henkisesti raskasta voi olla sekin, ettei aina pääse kotiin, esimerkiksi jos perhe vaikka sairastaa jouluna. Urheilijan on koko ajan tehtävä elämässään kovia valintoja esim. opiskelun, oman perheen hankinnan, hiihdon, kilpailujen ym. asioiden välillä sekä mietittävä, mikä pitää motivaation yllä. Ikävä kyllä henkisen hyvinvoinnin tukemiseen ei urheilussa monesti ole resursseja, vaikka tarvetta olisi. Katri toivoisikin, että valmentajia voitaisiin ohjata, tukea ja kouluttaa enemmän tällä osa-alueella, sillä valmentaja tuntee parhaiten omat urheilijansa.

Katri kiittää niitä tukijoukkoja, jotka häntä tukevat ja uskovat yhdessä hänen kanssa menestykseen urheilu-uralla. Hän toivoo, että myös paikalliset mediat toisivat aktiivisemmin esille oman paikkakunnan urheilijoita. Sastamalasta on moni urheilija eri lajeista ponnistanut maailmalle arvokisoihin, mutta moniko näistä sankareista on tietoinen? Mukavaa olisi lukea heistä paikallisista lehdistä. Katri korostaa, että kotiseutu on hänelle tärkeä. Vammalassa hänellä on juuret ja siellä on kaikki perustyö tehty niin kasvatuksen kuin urheilun osalta.

 

Katri on tuonut jo menestystä ja kunniaa monissa kisoissa. Nuorena 17-vuotiaana hän sai hopeaa Pohjoismaiden perinteisessä sprintissä. Vuonna 2012 hän oli 18-vuotiaana mukana nuorten talviolympialaisissa Innsbruckissa sijoittuen viidenneksi vapaassa sprintissä.
Katri Lylynperä Lahden MM-kisoissa 2017

Missä arvokisoissa Katri on ollut?

Katri on tuonut jo menestystä ja kunniaa monissa kisoissa. Nuorena 17-vuotiaana hän sai hopeaa Pohjoismaiden perinteisessä sprintissä. Vuonna 2012 hän oli 18-vuotiaana mukana nuorten talviolympialaisissa Innsbruckissa sijoittuen viidenneksi vapaassa sprintissä. Hän on ollut mukana jo kuudessa nuorten MM-kisoissa, joista ensimmäiset kolme vuotta nuorten U20 ja seuraavat kolme vuotta U23 vuotiaiden sarjassa. Vuonna 2017 hän oli mukana ensimmäistä kertaa aikuisten MM-kisoissa, jotka pidettiin Lahdessa. Sijoitus näissä kisoissa  naisten  vapaassa sprintissä oli tällä kertaa 32, mutta sieltä tullaan kovaa ylöspäin. Lahden MM-kisat tekivät Katriin todella syvän vaikutuksen. Hänestä oli erittäin kiva kokemus ja mahtava fiilis kilpailla Suomessa isoissa arvokisoissa. Hän vertasi, että Falunissa oltiin tehty katsojamenestys, joka oli 50 000 vähemmän kuin mitä pieni Suomi oli asettanut tavoitteeksi lipunmyynnille. Täytyy myös muistaa, että miljoonat katsojat seurasivat lähetystä lisäksi TV:stä. Hänen mielestään kisat olivat onnistuneet. Ikävät, vuoden 2001 Lahden tapahtumat voitaisiin jo unohtaa. Katri on usein saanut ulkomailla kysymyksiä aiheesta, mutta hän toteaa, ettei niistä ole kovin paljon muistoja, kun hän itse oli tuolloin vasta 7-vuotias.

 

Miten Katri rentoutuu?

Kuten aikaisemmin kirjoituksessa kerrottiin, on yksi vapaa-ajan harrastuksista uiminen, ja vesi on yksi tärkeimmistä rentoutuksen ja palautuksen lähteistä myös Katrilla. Lihasten palautumiselle parasta on lämpimän ja kylmän yhdistelmä. Tilanteesta riippuen rentoutumassa käydään matkoilla siellä, missä se on mahdollista ja usein juuri uimahallissa, kylpylässä tai järvessä. Katri sanoo, että mielellään matkallakin rentouisi lämpimässä kylpytynnyrissä ja ehdottomasti valitsisi sen vaihtoehdon, jos mahdollista. Unelma olisikin, että eri paikoista löytyisi oma sauna, kylpytynnyri ja järvimaisema.

 

Kirami Oy:n myyntimies Kalle Pakkala himourheilijana pääsi Katrin kanssa testaamaan leikkimielisessä kisassa Sastamalan latuja. Kallen kovasta yrityksestä huolimatta taisi Katri kiitää vauhdilla edellä, kun Kalle vielä ihaili kauniita monojaan.
Katri Lylynperä Kirami Oy:n 15-vuotis syntymäpäiviltä vuonna 2016

 

Kirami Oy:n myyntimies Kalle Pakkala himourheilijana pääsi Katrin kanssa testaamaan leikkimielisessä kisassa Sastamalan latuja. Kallen kovasta yrityksestä huolimatta taisi Katri kiitää vauhdilla edellä, kun Kalle vielä ihaili kauniita monojaan. Seuraavassa haasteessa Vuokatissa onkin vuorossa jokin vielä määrittelemätön pallopeli, jossa Kalle on vuorostaan häikäilemättömän kova vastus. Katria hieman arveluttaakin, jääkö hän vuorostaan solmimaan lenkkareitaan :)

Toivotamme Kirami Oy:n puolesta kummallekin urheilijalle, Katrille maastohiihtoon ja Kallelle “Team Kirami beach Volley 50-vuotiaiden sarjaan” onnea ja menestystä tuleviin kilpailuihin!

 

Katrin tulevia urheilutapahtumia voi seurata Katrin Facebookista.

Lue myös Hoitohuone Sinjan artikkeli kylmän ja kuuman vaikutuksesta kehoomme.