Palju puhtaaksi ja pois talviteloilta

Paljun puhdistus - mitä paljun puhdistuksesta tulisi tietää  | Kirami

Paljun puhdistus - Palju puhtaaksi ja pois talviteloilta

 

Kevät on monelle sitä aikaa, kun kylpytynnyri otetaan taas käyttöön. Mikäpä olisi parempi ajankohta myös tarkastuksille sekä paljun puhdistus- ja huoltotoimenpiteille.

Talven ajan kokonaan tyhjillään ollut palju on suositeltavaa puhdistaa Kirami Biopesulla ja huuhdella sen jälkeen huolellisesti. Samalla kannattaa huuhdella myös kamiinan vesitila, jotta sinne kondenssiveden mukana mahdollisesti kertynyt lika poistuu. Kamiinan vesitilan huuhtelu tehdään ylemmästä liitoksesta.

Kylpytynnyrin kamiinasta on hyvä varmistaa, että sen tulipesä ja arinat ovat kunnossa, ja kurkistaa samalla piippuun, onko siellä nuohoamisen tarvetta. Uusissa kamiinoissa oleva, korroosiolta suojaava anoditanko tulee tarkastaa vuosittain ja vaihtaa tarpeen mukaan.

Petsattujen ja lämpöpuisten kylpytynnyreiden ulkoverhous vaatii käsittelyä yhdestä kahteen kertaan vuodessa riippuen siitä, kuinka aurinkoisessa paikassa palju sijaitsee. Lämpöpuupintaisten tynnyreiden käsittelyyn sopii sama öljy, jolla käsitellään terasseja. Oman maun mukaan voi valita joko sävytettyä tai sävyttämätöntä öljyä. Petsattua paljua käsiteltäessä uuden petsin sävy kannattaa valita aikaisemman värin mukaan.

Samalla, kun hyörii tynnyrin ympärillä, on hyvä myös tarkistaa, että se on suorassa, eikä maa ole routinut alla.


Suodattimet ja paljun puhdistusaineet käytön mukaan

Kun kylpytynnyri on talven tai muun tauon jälkeen taas otettu käyttöön, voi sen puhtautta ylläpitää suodattimella ja puhdistusaineilla. Niiden valintaan vaikuttaa se, millaisessa käytössä palju tulee olemaan eli kylvetäänkö vain satunnaisesti vai jopa joka viikko. Jos tynnyriä käytetään vain silloin tällöin, riittää paljun peruspuhtaanapitoon kevytsuodatin ja veden desinfiointiin shokkikloori- tai shokkihappirae.

 

Käytätkö paljua paljon?

Jos tynnyrissä on tarkoitus kylpeä usein ja pitää siinä samaa vettä selvästi pidempään, viikkoja tai jopa kuukausia, kannattaa paljun puhtaana pitoa varten hankkia kunnollinen suodatin ja siihen kemikaalisetti desinfiointia varten.

Suodattimen tulee olla sellainen, että se poistaa mekaanista likaa, kuten lehtiä, havuja ja hiuksia. Suodattimen pitää pystyä kierrättämään tynnyrin vesi vähintään kaksi kertaa päivässä, ja veden tulee ainakin yhdellä käyntikerralla kiertää suodattimen läpi kahdesti. Paljun käyttöasteesta riippuu, tarvitseeko suodatuskertoja tai suodattimen käyntiaikaa lisätä.

Suodattimeksi kannattaa valita joko Hydro-massasuodatin tai uusi tuotteemme, Tubtainer-ylläpitoyksikkö, jolla voi halutessaan myös lämmittää kylpyvettä tai pitkien kylpyjen aikana ylläpitää lämpöä ilman, että kamiinaan tarvitsee laittaa puita.

Kun samaa vettä käytetään paljussa pitempään, tarvitaan desinfiointiin lisäksi kemikaaleja, jotka pitävät bakteerit loitolla. Suosittelemme esimerkiksi klooritonta tai klooripohjaista aloituspakkausta, joka sisältää kaiken tarpeellisen eli aineet (desinfiointi, pH+ ja pH-) annosteluohjeineen ja mittarin. Kemikaalien arvoja pitää mitata säännöllisesti, vähintään viikoittain. Jotta desinfiointi on riittävällä tasolla, on pH-arvon oltava oikea. Väärät pH-arvot voivat myös vaurioittaa tynnyrin osia kuten kamiinaa.Keväisin terveisin
Kari Suutarinen
Kirami

 

Lue lisää paljujen hygieniasta:

Helppoa vesihygieniaa aloituspakkauksella 

Paljujen hygieniasta helppo huolehtia 

Esite Kiramin vedenhoitotuotteista

Älä kylve pöpöjen kanssa 

 

Nauti täydellisistä kylpyhetkistä! Tutustu laajaan valikoimaamme kylpytynnyrin lisävarusteita sekä lue lisää myös Kiramin eri kylpytynnyrimalleista!