Valerjan Romanovskin tutkimus siitä, miten talvella voi selviytyä ulkosalla

Valerjan Romanovski | Talvella ulkona selviytymisen taito | Kirami

 

Puolalainen tutkija Valerjan Romanovski asui 50 päivää Suomen Lapissa ulkona keskellä talvea. Hän leiriytyi jäätyneen joen varrelle, kylpi joka päivä Kiramin jälleenmyyjän Vingbergin kylmäaltaassa ja söi vain kylmää ruokaa. Kaikki tieteen nimissä: Valerjan tutkii sitä, miten ihmiskeho selviää pitkiä aikoja äärimmäisen kylmissä olosuhteissa.

 

Valerjan Romanovski | Valerjan tutkii sitä, miten ihmiskeho selviää pitkiä aikoja äärimmäisen kylmissä olosuhteissa | Kirami
Valerjan tutkii sitä, miten ihmiskeho selviää pitkiä aikoja äärimmäisen kylmissä olosuhteissa.

 

Valerjan vietti 50 päivää Lapissa lähellä Rovaniemeä 7. joulukuuta 2020 lähtien aina 25. tammikuuta 2021 asti. Hän valitsi kohteekseen Suomen Lapin useista eri syistä.

”Olin miettinyt kohdettani pitkään. Olen ollut Siperiassa useita kertoja, joten ajattelin, että tällä kertaa Lappi voisi olla hyvä valinta. Rovaniemen seudun Suomi–Puola-yhdistys auttoi minua pääsemään Suomeen ja saamaan luvan asettua joen varrelle projektini ajaksi. Tiesin myös, että voisin luottaa heihin hätätapauksissa tai jos tarvitsisin jotain,” Valerjan selittää.

 

Puolalainen tutkija Valerjan Romanovski asui 50 päivää Suomen Lapissa ulkona keskellä talvea | Kirami
Puolalainen tutkija Valerjan Romanovski asui 50 päivää Suomen Lapissa ulkona keskellä talvea.

 

Päivittäiset rutiinit

Valerjanin päivät jäätyneen Ounasjoen varrella kuluivat lämpimänä pysyttelemiseen ilman lämmitettyä sisätilaa. Hän rakensi iglun niitä äärimmäisen kylmiä päiviä varten, jolloin lämpötila laski aina -36 asteeseen. 
”Yksi tärkeimmistä asioista oli jatkuvasti liikkeellä pysyminen: pysyttelin lämpimänä fyysisen rasituksen avulla, tai muuten olisin saattanut jäätyä. Jos lunta ei ollut liikaa, ajoin pyörällä tai kävelin noin 20 km päivässä. Tammikuussa pystyin myös harrastamaan murtomaahiihtoa, kun lunta oli paljon.” 

 

Valerjan Romanovski | Kylvin joko kylmäaltaassa, jonka sponsoroi Kiramin puolalainen jälleenmyyjä Vingberg | Kirami
Kylvin joko kylmäaltaassa, jonka sponsoroi Kiramin puolalainen jälleenmyyjä Vingberg

 

Valerjan kävi kylmässä kylvyssä joka päivä koetellakseen ja vahvistaakseen kehoaan. 

”Kylvin joko kylmäaltaassa, jonka sponsoroi Kiramin puolalainen jälleenmyyjä Vingberg, tai sitten avannossa jäisessä joessa. Kerran viikkoon lämmittelin kuumassa kylvyssä Kiramin paljussa.”

 

Valerjan Romanovski | Kerran viikkoon lämmittelin kuumassa kylvyssä Kiramin paljussa | Kirami
Kerran viikkoon lämmittelin kuumassa kylvyssä Kiramin paljussa.

 

Haasteita matkan varrella

Useimmille voi tulla yllätyksenä, että Valerjanin suurin haaste ei ollut hyytävän kylmä lämpötila vaan kaamos, napapiirin loputon yö. Napapiirin yläpuolella aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle kahden talvikuukauden aikana. 

”Suurin haasteeni olivat pimeät päivät – en ole tottunut niihin. Ehkä juuri siksi valitsinkin kohteekseni Lapin, jotta voisin tehdä tästä haasteesta itselleni vieläkin vaativamman,” Valerjan nauraa.

 

Valerjan Romanovski |  Valerjanin suurin haaste ei ollut hyytävän kylmä lämpötila vaan kaamos| Kirami
Valerjanin suurin haaste ei ollut hyytävän kylmä lämpötila vaan kaamos

 

Toinen Valerjanin kohtaamista hankaluuksista oli vaatteiden kuivaaminen: hänen oli usein pakko pukeutua jäätyneisiin kenkiin ja vaatteisiin, jotka kuivuivat hänen päällään. 

”Kaikkein vaikeimpina aikoina yritin keskittyä ainoastaan juuri siihen päivään ja hetkeen. Se auttoi minua selviämään haastavista ajoista.”

 

Valerjan Romanovski | Kaikkein vaikeimpina aikoina yritin keskittyä ainoastaan juuri siihen päivään ja hetkeen | Kirami
Kaikkein vaikeimpina aikoina yritin keskittyä ainoastaan juuri siihen päivään ja hetkeen.

 

Seikkailun jälkeen

Valerjan pyrki tutkimaan sitä, miten hänen kehonsa reagoi jatkuvaan kylmyyteen. Hän tekee jatkotutkimusta yhteistyössä puolalaisten yliopistojen kanssa, etenkin Krakovan urheiluakatemian ja Krakovan teknillisen yliopiston.

”Veren analysointi mahdollistaa muutosten tarkemman havaitsemisen. Saatuani verikokeiden alustavat tulokset lääkäriltäni voin sanoa, että kylmyys vaikutti positiivisesti kehooni, eikä mitään hälyttäviä muutoksia ole havaittu. Verikokeiden täydelliset tulokset esitellään myöhemmin tieteellisessä julkaisussa.”

 

Valerjan Romanovski | Valerjan pyrki tutkimaan sitä, miten hänen kehonsa reagoi jatkuvaan kylmyyteen | Kirami
Valerjan pyrki tutkimaan sitä, miten hänen kehonsa reagoi jatkuvaan kylmyyteen.

 

Valerjan saa jokaisesta projektista lisää tietoa ja kokemusta, joita hän jakaa kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat hyödyntää kylmyyttä turvallisesti. Hän aikoo julkaista materiaalia kylmyyden turvallisesta ja harkitusta käytöstä yhdessä Krakovan urheiluakatemian tutkijaryhmän kanssa.

”Projekti auttoi minua vahvistamaan oletukset siitä, että jäätävän kylmissä talviolosuhteissa on mahdollista elää ulkosalla ilman mitään lämmönlähdettä ja syödä vain jäätynyttä ruokaa. Jäätävässä vedessä kylpeminen auttoi minua ylläpitämään henkistä hyvinvointiani – arktisten kylpyjen jälkeen tunsin oloni rauhalliseksi ja rentoutuneeksi. Käymällä kerran viikkoon lämpimässä paljussa pystyin analysoimaan, miten lämmin vesi vaikutti minuun oltuani niin pitkään kylmässä. Lämmin kylpy auttoi minua myös rentoutumaan ja vähentämään jatkuvasta kylmyydestä aiheutunutta stressiä.”

 

Valerjan Romanovski | Lämmin kylpy auttoi minua myös rentoutumaan ja vähentämään jatkuvasta kylmyydestä aiheutunutta stressiä. | Kirami
Lämmin kylpy auttoi minua myös rentoutumaan ja vähentämään jatkuvasta kylmyydestä aiheutunutta stressiä.

 

Katso video Valerjanin kokeesta Suomen Lapissa

Valerjan Romanovski kertoi matkastaan Puolan ​​Dzień Dobry TVN: ssä.