Nauti paljusta pakkasellakin

Nauti paljusta pakkasellakin | Kirami

Asiakaskuva: Anu Kärki

Kylpytynnyriä voi käyttää myös talvella. Joulu ja uusi vuosi ovat mahtavia ajankohtia nauttia paljun lämmöstä. Pakkasrajaa paljun käytölle ei ole.

Nykyaikaisen, ulkopuolisella kamiinalla varustetun kylpytynnyrin lämmittäminen ei ole talvella sen haasteellisempaa kuin kesälläkään. Allas täytetään normaalisti vedellä, puut ja sytykkeet laitetaan tulipesään ja sen jälkeen sytytetään tuli.

Lämpöolosuhteista riippuen lämmitysaikaa voi varata noin puolesta tunnista tuntiin enemmän kuin kesällä. Huomioi veden alkulämpötilan vaikutus, jos pumppaat veden esimerkiksi suoraan avannosta.

Allas kannattaa lämmityksen aikana suojata kannella, ettei lämpö haihdu. Sekoita vettä välillä, jotta lämpö tasoittuu.

Sijoita kylpytynnyri sopivalle etäisyydelle talosta tai saunasta, etteivät kylpijät joudu liikkumaan pitkiä matkoja kylmässä paljun ja sisätilojen välillä. Jalkoihin on hyvä valita jalkineet, jotka kestävät märkiä olosuhteita. Kylpytakilla pystyy matkan aikana suojautumaan jonkin verran kylmältä. Pipo tai kylpyhattu on suositeltava paljussa istuvalle: päähine suojaa vesihöyryltä, joka kylmettää päätä.

Käytön jälkeen palju kannattaa heti tyhjentää, etteivät pakkaselle arat osat, kuten kamiina ja tyhjennysputki, jäädy rikki. Huolehdi kuitenkin ensin, ettei kamiinaan jää kytemään edes hiillosta, sillä paljun ollessa tyhjä on hiilloskin riittävän kuuma vaurioittamaan kamiinan sisäosaa.

Tyhjennyksen jälkeen tehdään vain normaalit puhtaanapitotoimenpiteet: pesu, tulipesän tyhjennys tuhkasta ja kansi paikoilleen. Näin kylpytynnyri voi jäädä odottamaan seuraava käyttökertaa.

 

Nauti paljusta pakkasellakin | Kirami
Asiakaskuva: Nina Saarinen - Nauti paljusta pakkasellakinPaljuja hankitaan eniten silloin, kun tehdään muitakin pihan rakennustöitä, eli keväällä ja kesällä. Talvikäyttöä silmällä pitäen palju hankitaan usein jo etukäteen, jotta päästään nopeasti nauttimaan vain kylpyveden lämmittämisestä ja kylvyistä.

Mitään estettä kylpytynnyrin hankkimiselle talvella ei kuitenkaan ole. Paljun voi tilapäisesti sijoittaa jollekin tasaiselle ja kantavalle paikalle, ja tehdä lopulliset ratkaisut asennuksen kanssa vasta kevään tullen. Silloin valmistellaan tukeva murskepeti, laatoitus tai patio asennusta varten.
 

Talvisin paljuterveisin

Antti Eskola
Myyntiassistentti
Kirami Oy

 

YouTube: Kirami talvi video - Nauti paljusta talvellakin!