Pekka Pakkala, itsenäisen Suomen ikätoveri

Tykkään rauhallisesta olosta. Siitä olen onnellinen, että lapsilla menee hyvin. Heistä kolme on jo eläkkeelläkin.

 

Pekka Pakkalan syntyessä Suomi oli vasta 3-vuotias. Nyt hän onnittelee 100-vuotiasta Suomea ja muistelee, mitä itsenäisyyden vuosiin on mahtunut.
 
"Alle 20-vuotiaana lähdimme naapurin pojan kanssa Tyrväältä katsomaan maailmaa. Vietimme viikon Kannaksella linnoitustöissä vapaaehtoisena ja näimme Viipurinkin kaikessa loistossaan. Vuosi oli silloin 1939. Pian puhkesi sota.

Jatkosodassa olin Tuntemattoman Sotilaan kiväärikomppaniassa. Sota tuntui nuoresta miehestä ikävältä ja tuli mietittyä, että meneekö se koko nuoruus tässä. Sota vei lopulta elämästäni noin 4 vuotta ja kuljetti minua Syvärin Karjalasta Lapin Ylämuonioon asti kesällä ja syksyllä 1944.

Itsenäisyyden ajan merkittävimpiä vaiheita Suomessa oli jälleenrakennus. Karjala menetettiin ja asunnoista oli valtava puute, mutta kovalla työllä kuitenkin pärjättiin. Minäkin rakensin Tyrvään ja Punkalaitumen rajalle uudisasunnon, pienen talouskeskuksen, salaojitin pellot ja ostin lisämaita. Autoin konetöissä kylän 70 taloutta. Perheeseen syntyi tässä ruletissa viisi lasta.
 
Olen ollut mukana monissa järjestöissä, joissakin puheenjohtajanakin, sekä Kiikan ja Vammalan valtuustoissa. Edelleen olen Sotainvalidien Veljesliiton Vammalan paikallisosaston hallituksessa, kun eivät päästä minua poiskaan.

Suomi 100 Pekka
Pekka ja Aleksi täyttävät yhdessä 100 vuotta.

 
Asun nykyisin kerrostalossa keskellä Vammalaa. Kaikki palvelut ovat tässä lähellä ja pärjään omatoimisesti, vaikka ikää on se 2,5 vuotta vaille 100. Minulla on täällä kotona läppäri, TV, älypuhelin ja apuvälineitä. Rollaattorikin minulle annettiin. Kerran viikossa osallistun kaupungin järjestämään päivätoimintaan: on mukavaa päästä juttelemaan ikätovereiden kanssa. Tykkään rauhallisesta olosta. Siitä olen onnellinen, että lapsilla menee hyvin. Heistä kolme on jo eläkkeelläkin.
 
Aivan valtavaa edistystä on Suomessa itsenäisyyden vuosien aikana tapahtunut. Kehitys menee koko ajan eteenpäin ja sähköinen viestintä on voimissaan. Ei sitä osaa edes arvata, mitä edessäpäin vielä on. Ihmettelen esimerkiksi näitä nykyajan puimureita: tunnissa kiskovat pellosta irti saman kuin ennen kiskottiin syksyssä. 
 
Parasta Suomessa on vapaus. Meillä on jo 70 rauhan vuotta takana. Lähinaapureiden kanssa on tärkeä olla hyvissä väleissä, että rauha myös säilyy.
 
Onnittelen 100-vuotiasta Suomea!"

 
Kuuntele Pekan tarina Iltasanomista: Oma sotilas alkoi ampua suoraan päin Pekka Pakkalaa – ”Sitten lensi jo laikat konepistoolista”

 

Pekka Pakkala: kirje Kirami Oy:lle Suomi 100-vuotis päivän kunniaksi.
Pekka Pakkala; kirje Kirami Oy:lle Suomi 100-vuotis päivän kunniaksi.