Pihasuunnittelija auttaa paljun paikan valinnassa

Pihasuunnittelija vastaa kokonaisuuden suunnittelusta | Kirami

Pihasuunnittelija huolehtii parhaan paikan myös kylpytynnyreille

 

Kirami tekee yhteistyötä useiden eri tahojen ja asiantuntijoiden kanssa. Yhtenä yhteistyötahona ovat pihasuunnittelijat, jotka konsultoivat asiakasta oman pihan parhaiden puolien esiintuomisessa. Joskus myös kylpytynnyrien sijoittelu vaatii pihasuunnittelijan apua.

Viherpalvelu Maununkarhu | Kirami
Pihasuunnittelija vastaa kokonaisuuden suunnittelusta

Kiramin kylpytynnyrit halutaan usein osaksi terassikokonaisuutta, mutta asettelun kanssa saattaa tulla haasteita. Joskus taas paljulle sopivaa paikkaa ei omin silmin löydä pihamaalta, ja asiakas voi kaivata apua pihan kokonaisuuden suunnittelussa. Jos asiakkaalla on selvästi tarvetta pihan suuremmalle uudistukselle, suosittelee Kirami ottamaan yhteyttä pihasuunnittelijaan. 


Pihasuunnittelija vastaa kokonaisuuden suunnittelusta

Kiramin yhteistyökumppani, pihasuunnittelija Sirkku Nikula on viheralan yrittäjä Viherpalvelu Maununkarhussa. Koulutukseltaan Sirkku on puutarhuri ja puistopuutarhuri. Viheralalta kokemusta on karttunut jo yhdentoista vuoden ajan. 

– Yritykseni palveluihin kuuluu pihakonsultointia, piha- ja istutussuunnittelua, viherrakentamista, viheralueiden hoitoa ja puiden sekä pensaiden hoito- ja rakenneleikkauksia. Lisäksi alihankintana onnistuvat monet työt aina korkomittauksesta erilaisiin kaivuihin ja puun kaatoihin, kertoo Nikula. 
Pihasuunnittelijaa voidaan tarvita monesta eri syystä. 

– Asiakas ottaa yleensä yhteyttä uudispihan rakennusvaiheessa tai silloin, kun vanhan pihan kasvit ovat ylikasvaneita ja vaikeasti hoidettavia. Joskus myös piha kaipaa päivitystä nykypäivään ja asukkaiden sen hetkiseen elämäntilanteeseen. Joskus piharatkaisuja taas on mietittävä uudelleen tontin ympäristön muutosten takia.

Pihasuunnittelua kaipaavan kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä suunnittelijaan. 

– Asiakkaalle parasta olisi, että puutarhuri pyydettäisiin pihaan jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi valmiissa pihapiirissä ammattilaiseen kannattaisi ottaa yhteyttä jo ennen, kuin pihan hoito on käynyt liian raskaaksi ja kasvit ovat kasvaneet liikaa. Uudispihoissa edullisinta rakentajalle olisi, että pihasuunnittelija olisi suunnittelussa mukana jo alusta lähtien. Tällöin pihan toiminnot, kuten valaistus, istutusalueet sekä kulkukäytävät suunniteltaisiin ja rakennettaisiin samaan aikaan talon kanssa, Nikula kertoo.

 

Yhteistyö alkaa usein konsultoinnilla 

Pihasuunnittelija auttaa asiakasta valitsemaan itselleen parhaan palvelun. 

Viherpalvelu Maununkarhu | Yhteistyö alkaa usein konsultoinnilla | Kirami
Sirkku Nikula - Viherpiha Maununkarhu

– Laajempi projekti alkaa aina pihakonsultoinnilla. Pihakonsultoinnissa käydään läpi piha-alueet, kartoitetaan kasvien ja rakenteiden kunto, pihan ongelmakohdat ja asiakkaan toiveet pihan suhteen. Samalla mietitään sadevesien kulku ja hyötykäyttö pihassa sekä muiden toimintojen tarve ja valaistus piha-alueella. 

– Konsultoinnin jälkeen mietitään, onko asiakkaalla tarvetta jatkopalvelulle. Jos pihakonsultoinnista on selkeästi hyötyä, annetaan tarjous tarvittavista palveluista, kuten esimerkiksi suunnittelusta tai viheralueiden hoitotöistä.” Joskus asiakas pärjää niillä neuvoilla, joita saa pihakonsultoinnista. Tällöin sovitaan, että asiakas on yhteydessä, mikäli tulee kysyttävää, Nikula kertoo.

Pihasuunnittelijan on osattava kuunnella asiakasta herkällä korvalla. 

– Asukkailla on monesti vahvat tunnesiteet omaan puutarhaan ja kasveihin. Tällöin pihasuunnittelijan pitää osata lukea asiakkaan toiveita rivien välistä. Suunnitelmaan pitää miettiä myös tilaajan elämäntilanteiden vaihtelu. Hyvin suunniteltu piha onkin helposti muokattavissa elämäntilanteen mukaan. Tietyt elementit pihoilla ovat kiinteitä ja niiden on kestettävä aikaa. 

 

Paljun paikka on hyvä miettiä tarkkaan 

Asemakaava saattaa rajoittaa pihaan suunniteltavien tuotteiden valikoimaa tai kokoa. Tällöin pihasuunnittelijasta on erityisesti hyötyä. 

– Esimerkiksi suunniteltaessa paikkaa Kiramin kylpytynnyrille on huomioitava tynnyrin paino täytettynä vedellä ja kylpijöillä. Omissa kohteissani olen sijoittanut tynnyrit aina routimattomalle ja kantavalle maapohjalle. 

Kokeile Kiramin 3D-paljunvalitsinta | Kirami
Kokeile Kiramin 3D-paljunvalitsinta | Kirami

 

Apuna kylpytynnyrien sijoittelussa ovat Kiramilta tulevat ohjeet

– Tynnyri on sijoitettu suunnitelmissa niin, että ne ovat valmistajan suosittelemalla riittävällä etäisyydellä kiinteistä rakenteista, ja kulku tynnyriin on helppoa ja turvallista. Kiramin kylpytynnyreihin saatavat askelmat tulevat terassin puolelle ja poistoveden saa helposti ainutlaatuisella välipoistosarjalla ohjattua viemärijärjestelmään tai tarvittaessa käytettyä hyödyksi istutusten kastelussa. Kiramin Triholdyja taas voi hyödyntää näkösuojina. 

 

Viherpalvelu Maununkarhu | Paljun paikka on hyvä miettiä tarkkaan | Kirami
Viherpalvelu Maununkarhu | Paljun paikka on hyvä miettiä tarkkaan | Kirami

 

Viherpiha Maununkarhu | Hyvin suunniteltu piha on puoliksi tehty | Kirami
Viherpalvelu Maununkarhu

Hyvin suunniteltu piha on puoliksi tehty 

Huolellisesti loppuun asti mietitty pihasuunnitelma säästää asiakkaan kuluja, kun kasvit kasvavat niille sopivilla paikoilla ja kiinteiden rakenteiden pohjat on tehty oikein eikä niitä tarvitse uusia talven jälkeen. 

– Pihasuunnitelmiini kuuluu aina myös pihan rakentamisen ja hoidon ohjeistus sekä kasvi- ja tarvikelistat. Pyrin myös valitsemaan pihan tuotteet pitkäikäisyyden ja laadun mukaisesti sekä suosin mahdollisuuksien mukaan kotimaisia tuotteita. Tuotevalinnoissani on sama ajatus kuin pihan rakentamisen ratkaisuissa: tuotteen on kestettävä pitkään. Tämä taas tuo säästöä asiakkaalle.

Myös säännöllisen pihanhoidon voi jättää ammattilaisen käsiin. 

– Yksikään piha ei pysy kauniina ilman säännöllistä hoitoa. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, kuinka paljon aikaa pihan hoitoon on käyttää. Jos vapaa-aikaa on muutenkin vähän, ei puutarhasta kannata ottaa stressiä. Silloin on hyvä pyytää pihaan apujoukkoja, summaa Nikula. 

 

 

Kuvia Sirkun toteuttamista pihoista ja ratkaisuista

Viherpalvelu Maununkarhu

Miltä palju näyttäisi pihallasi? Kokeile Kiramin Hot Tub Designer sovellusta.