Suomalaisten kesään kuuluu hulluttelu

Suomalaisten kesään kuuluu hulluttelu | Kirami

 

Hulluja nuo suomalaiset

 

Suomalaisia pidetään maailmalla hiljaisena ja pidättyväisenä kansana. Osittain tämä on totta, mutta osaavat suomalaiset myös hullutella, pitää hauskaa ja nauttia elämästä täysin siemauksin: onhan suomalaiset valittu maailman onnellisimmaksi kansaksi. Suomen pitkillä ja pimeillä talvilla on vastapainonaan lyhyt, mutta sitäkin valoisampi kesä, joka saa suomalaiset vapautumaan. Kuten kaikkeen muuhunkin suomalaisuuteen, myös hullutteluun kuuluu olennaisesti saunominen ja paljussa kylpeminen.

 

Suomalaiset valittu maailman onnellisimmaksi kansaksi | Kirami
Suomalaiset valittu maailman onnellisimmaksi kansaksi | Kirami

 

Erikoisia kisailuja

Suomalaiset rakastavat kilpailuja ja erilaisia urheilutapahtumia, joita järjestetään sankohiipimisen SM-kisoista eukonkannon ja saunanlämmittämisen MM-kisoihin. Heittolajit ovat suosittuja, kuten saappaan tai matkapuhelimen heitto. Suopotkupallo muistuttaa tavallista jalkapalloa, mutta se pelataan tasaisen nurmen sijasta upottavalla suolla. Kylmän suon ja hikisen tarpomisen jälkeen lämmin palju ja rentouttava sauna hoitavat oivalla tavalla lihaksia.

Hevikansana suomalaisille sopivat mainiosti ilmakitaransoiton MM-kisat, jotka ovat jo perinteinen tapahtuma. Hevimusiikkiin liittyviä tapahtumia on enemmänkin: yksi erikoisimmista on Heavy Metal Knitting, hevineulonnan MM-kisat, jossa kädentaidot ja raskas musiikki liittoutuvat. Neuloja ottaa osaa hevibändin soittoon – tosin instrumentteinaan neulojalla on lankakerä ja puikot. Näitä kaikkia tapahtumia yhdistää se, että todennäköisesti kisojen jälkeen mennään saunaan joko yksin tai yhdessä. Ja paljussakin voi kuunnella heviä tai laulaa heviä ja jopa innostua soittamaan ilmakitaraa!

Paljun ja sopivan suomalaisen yllytyshulluuden kera voi myös taittaa matkaa meriteitse: kesäkuussa 2019 näyttelijä Ville Haapasalo ja keksijä Janne Käpylehto taittoivat matkan Helsingistä Tallinnaan Kiramin paljussa kylpien.

 

Keksijä Janne Käpylehto ja näyttelijä Ville Haapasalo yhdessä merikapteeni Antti Linnanvirran kanssa purjehtivat kesäkuun puolessa välissä Helsingistä Tallinnaan paljulautalla​​​​​​ | Kirami
Keksijä Janne Käpylehto ja näyttelijä Ville Haapasalo yhdessä merikapteeni Antti Linnanvirran kanssa
purjehtivat kesäkuun puolessa välissä Helsingistä Tallinnaan paljulautalla​​​​​​ | Kirami

 

Urheiluhullua kansaa

Vaikka paljut sopivat erinomaisesti urheilusuorituksesta palautumiseen, on ne Suomessa valjastettu myös penkkiurheilijoiden käyttöön. Veikkausliigassa voi voittaa itselleen aitiopaikat, joissa pelejä pääsee katsomaan esimerkiksi paljussa kylpien.

Suomessa paljussa kylpeminen sopii niin arkeen kuin juhlaan. Suomen jääkiekkomaajoukkue Leijonien pelaajat näyttivät juhlimisen mallia nauttiessaan Suomen kolmannesta jääkiekon maailmanmestaruudesta paljussa kylpien – mukaan oli tietenkin myös ”poika”, eli voittopokaali.

 

Saunominen on suomalaisuutta

Suomessa saunomisesta ja kylpemisestä kehitellään mitä hauskimpia variaatioita. Saunoa voi savusaunassa, telttasaunassa, tynnyrisaunassa, perinteisessä puusaunassa sekä tietenkin Kiramin FinVision saunassa, jossa luonto tulee lähelle saunojaa. Saunoja on rakennettu puhelinkoppiin, leikkuupuimuriin, gondolihissiin ja jäämajaan. Nykyään etenkin sisävesillä näkee saunalauttoja, joissa mukana voi olla myös kylpytynnyri.

 

FinVision - Sauna | VaLePan lentopallopelaajat Kiramin FinVision - Saunassa löylyissä | Kirami
FinVision - Sauna | VaLePan lentopallopelaajat Kiramin FinVision - Saunassa löylyissä | Kirami

 

Saunominen on niin iso osa suomalaisuutta, että suomessa vietettiin historian ensimmäistä saunapäivää 27.7.2019. Saunapäivässä kuka vain sai ilmoittaa oman saunansa yleiseen käyttöön ja kutsua näin muita saunomista rakastavia saunomaan kotiinsa. Saunapäivää osallistui yli 203 037 saunojaa helteisestä kelistä huolimatta.

 

Janne Käpylehto | Suomessa vietettiin historian ensimmäistä saunapäivää 27.7.2019 | Kirami
Janne Käpylehto | Suomessa vietettiin historian ensimmäistä saunapäivää 27.7.2019 | Kirami

 

Paljut voi ottaa vaikka osaksi omia häitään | Kirami
Paljut voi ottaa vaikka osaksi omia
häitään | Kirami

Mukana arjessa ja juhlassa

Suomessa harvoin järjestetään juhlia, joissa ei jossakin vaiheessa saunottaisi. Juhlavaatteet heitetään illan mittaan nurkkaan ja saunaan vilahdetaan rentoutumaan. Nykyään mukaan liitetään myös kylpytynnyri. Kun sauna on paikka hiljentymiselle, on palju hyvää vastapainoa hiljaisuudelle ja hyvä tapa jatkaa juhlia iloisissa merkeissä. Paljut voi ottaa vaikka osaksi omia häitään – mikään ei ole rajana mielikuvitukselle.

 

 

 

 

 

 

 

Asiakaskuva: Anu-Elina; Käymme ensin saunassa ja avannossa, josta siirrymme suoraan paljuun | Kirami
Asiakaskuva: Anu-Elina; Käymme ensin saunassa ja avannossa, josta siirrymme suoraan paljuun | Kirami

 

Hullutteluun ei kuitenkaan aina tarvita edes erikoisia tapahtumia. Suomalaiselle riittää kesäyön valo ja lämmin sää: paljussa voi istua saunamyssy päässä yötä myöden ja intoutua laulamaan suomalaisia ikivihreitä kappaleita. Saunassa peseydytään tervasaippualla ja päivän pölyt vihdotaan pois koivuvihdalla. Suomessa kylpeminen kuuluu kaikkiin vuodenaikoihin: myös jouluna voidaan saunasta pulahtaa paljuun nauttimaan joulun rauhasta.

 

Hauskoja faktoja Suomesta

  • Suomessa on niin monta saunaa, että kaikki suomalaiset mahtuisivat saunomaan samaan aikaan.
  • Suomessa on asukkaita kohden eniten hevibändejä maailmassa: vuonna 2016 niitä oli 630 jokaista miljoonaa suomalaista kohti.
  • Lapissa aurinko paistaa kesällä ympäri vuorokauden. Kaamosaikaan eli talvella aurinko ei nouse lainkaan.
  • Suomalaiset rakastavat avantouintia: lajilla on Suomessa jopa 120 000 harrastajaa.
  • Suomessa on enemmän järviä kuin missään muussa maassa, tarkalleen ottaen 187 888.
  • Suomessa vietetään epäonnistumisen päivää joka vuosi 13. lokakuuta.
  • Suomen pisin paikannimi on Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä.

 

Paljut, kylpeminen ja hulluttelu ovat lähellä sydäntä myös muissa maissa. Etenkin Japanissa on ihastuttu suomalaiseen kylpytynnyrikulttuuriin. Kansojamme yhdistää samanlainen hullunrohkea elämänasenne: japanilaisetkaan eivät pelkää lumessa kierimistä saunan jälkeen.

Lue yhteistyöstämme japanilaisen jälleenmyyjän kanssa

 

Mizu Japan jakaa suomalaista kulttuuria ja erityisiä luontohetkiä Japanissa | Kirami
Mizu Japan jakaa suomalaista kulttuuria ja erityisiä luontohetkiä Japanissa | Kirami