10-vuotias kylpytynnyri päivittyi uuteen

10-vuotias kylpytynnyri päivittyi uuteen | Kirami

 
10-vuotias palju päivittyi uuteen

Seppänen-Vainion perheessä on ollut Kiramin kylpytynnyri jo vuodesta 2007. Palju on vuosien varrella vaihtanut pihalla paikkaa ja kylvettänyt suuren joukon sukua ja ystäviä. Ensimmäinen, puinen palju väistyy nyt uudemman tieltä, mutta vanhakaan ei jää hyödyttömäksi. Pyysimme Virpi Seppästä kertomaan lisää.

"Vanha palju hankittiin 2007, jolloin täytin 50 vuotta. Olin maininnut syntymäpäiväjuhlan kutsussa, että mahdolliset säälin- tai suosionosoitukset voi ohjata kuhneammetilille. Kiitoskorttina juhlissa olleille vieraille lähetin kuvan, jossa istuin ammeessa kuohuviinilasi kädessäni yön pimeydessä."

Vanha amme oli kuusipuinen, siihen mahtui noin 1500 l vettä ja tulipesä sijaitsi ammeen sisäpuolella. Palju sijoitettiin vanhan, punahirsisen ulkosaunan edustalle. Aluksi lämmitimme myös saunan, mutta pian huomasimme sen turhaksi. Siirsimme paljun lopulta uuden talon terassin viereen, jolloin lasten valvominen tuli helpommaksi.

Ensi alkuun täytimme paljun lampi- tai merivedellä. Etenkin merivesi toimi ammeessa hyvin. Hakumatka vain oli turhan pitkä, lähes kilometrin verran. Uuden talon myötä vesi on otettu porakaivosta, mutta kahdessa erässä, ettei vahingossakaan vesi lopu kaivosta. Käytämme kylpyveden kesäisin hedelmäpuiden, marjapensaiden ja kasvimaan kasteluun.  Olemme saaneet mehukkaita marjoja, maistuvia omenoita eikä juureksissa ja vihanneksissakaan ole moittimista.

 

10-vuotias palju päivittyi uuteen | Kirami
Vanha Kirami palju hankittiin 2007, jolloin täytin 50 vuotta.

 

Lastenlämmintä ja lämmintä vettä

Paljuun olemme kutsuneet sukulaisia, ystäviä ja naapureita. Eniten paljuilusta ovat kuitenkin nauttineet lapsenlapsemme ja heidän ystävänsä. Etenkin kesäaikaan lasten mielestä palju lämpenee turhan hitaasti, joten meillä on tapana sanoa, että viileä vesi on lastenlämmintä ja lapset pääsevät ensimmäisinä altaaseen. Siinä ei ole riemunkiljahduksilla ja ilonhuudoilla rajaa, kun lapset polskivat vettä tasalämpöiseksi. Myös lähes 90-vuotias appeni viihtyi kylvyssä ja totesi sen hyväksi.

 

Vanha palju siirtyy uusiin haasteisiin

Vanha palju on yli 10 vuotta palvellut perhettämme hyvin. Tosin puhdistus on tuottanut haasteita tulipesän sijainnin vuoksi, ja toisinaan matalapaineen aikana pystypesä on ollut hankala sytyttää. Puinen palju kuivuessaan ravistui herkästi, mutta myyjän neuvojen mukaan opimme märillä kankailla sen suhteellisen nopeasti ja vaivattomasti turvottamaan tiiviiksi. Viime syksynä palju alkoi vuotamaan ja totesimme, että nyt on aika vaihtaa uuteen.

Vävy haki vanhan paljun pois ja aikoo käsistään kätevänä miehenä ja pieniä muutoksia tekemällä saada siitä vielä täysin toimivan heidän perheelle. Uskon hänen onnistuvan hankkeessaan hyvin.

 

Vanha palju siirtyy uusiin haasteisiin | Kirami
Vanha palju siirtyy uusiin haasteisiin

 

Uusi palju on helppohoitoinen ja valaistu ledeillä

Onneksi jahkailimme hankinnan kanssa, sillä Kirami on tämän vuoden puolella lanseerannut led-valot, jotka nyt uudessa ammeessa valaisevat kylpijöitä. Nykyinen palju on musta ulkopuolelta, turkoosin värinen sisältä, tulipesä sijaitsee ulkopuolella ja vettä mahtuu saman verran kuin edelliseenkin. Juhannuksena uusi palju siirrettiin vanhan paikalle, koska sieltä on parhaat näköalat ympäristöön. Ystävämme auttoivat paljun paikalleen laitossa ja asennuksessa, suuret kiitokset siitä heille. Uusi palju on helppohoitoinen ja helppo lämmittää, joten se on meillä usein lämpimänä.

 

Uusi palju on helppohoitoinen ja valaistu ledeillä | Kirami
Uusi Kirami palju on helppohoitoinen ja valaistu ledeillä

 

Paljussa paranevat keho, mieli ja maailma

Paljussa paranevat keho, mieli ja maailma
Paljussa paranevat keho, mieli ja maailma

"Polveni oikkuilevat enkä pääse polvilleni muualla kuin paljussa, joten käytän sitä myös niin sanotusti terapia-altaana. Venytykset ja jumppaliikkeet onnistuvat paljussa hyvin. Astmaatikkona hyödynnän kuumaa paljua myös höyryhengityksessä. Mutta parasta paljuilemisessa on sen rentouttava vaikutus. Stressin ja kiireen aikana paljussa saa pääkoppansa nollatuksi. Käytämme ammetta läpi vuoden, vaikkakin syys- ja talviaika ovat mielestämme parhaimpia kylpemiseen. Ennätysaikani paljussa on viisi tuntia yhdessä siskoni kanssa maailmaa parantamassa ja kyllä se paranikin. Ikävät asiat unohtuvat, mieli kevenee ja seuraavana yönä nukkuu todella hyvin."



Iloisin kylpyterveisin

Virpi Seppänen

 

Katso lisää kuvia 

Lue lisää paljun terveysvaikutuksista 

Miten paljun voi kierrättää?