Sauna – osa suomalaista kulttuuria

Joulusauna kaikkein paras tapa jättää arki taakse | Kirami FinVision® Annex

 

Sauna on olennainen osa suomalaista kulttuuria. Tässä artikkelissa kerrotaan saunan historiasta, perinteistä ja kuinka saunominen on levinnyt ympäri maapalloa. Juuri kriisiaikoina on tärkeää viettää yhteistä aikaa rakkaiden ihmisten kanssa saunan lämmössä ja nauttia näistä hyvin harkituista hetkistä. Ja onhan kunnon joulusauna kaikkein paras tapa jättää arki taakse.

„Sauna“ on ainut suomalainen sana, joka on löytänyt tiensä moneen muuhun kieleen. Tämä todistaa, että saunomisen kulttuuri on jotain hyvin ainutlaatuista. Kun takapihan sauna lämpenee, jää arki taakse ja oikea rentoutuminen alkaa. Nykyään suurelle osalla suomalaisista on normaalia, että on oma ulkosauna tai pihasauna. Kerrostaloissa on yleistä, että ainakin saunavuoron aikaan pääsee nauttimaan lämmöstä. Mutta minkälainen tilanne oli oikeastansa, kun katsotaan pari sukupolvea taaksepäin?

Oma ulkosauna tai pihasauna | Kirami FinVision® -sauna
Nykyään suurelle osalla suomalaisista on normaalia, että on oma ulkosauna tai pihasauna.

 

Saunakulttuurilla pitkä historia

Jo pronssikaudella ihmiset rakensivat maasaunoja, joita kutsuttiin myös kuoppasaunoiksi. Onko sauna keksitty Suomessa vai onko se siirtynyt jostain muualta tänne pohjoiseen? Tästä on eri mielipiteitä. Selvää on, ettei missään muussa maassa ole kasvanut samanlaista saunakulttuuria, jossa sauna on tärkeä osa koko kansan identiteettiä ja jossa se kuuluu arkipäivään niinkuin aamiainen ja iltapala.

Sauna on tärkeä osa koko Suomen kansan identiteettiä | Kirami ulkosaunat
Sauna on tärkeä osa koko Suomen kansan identiteettiä.

 

Vaikka Suomi on ollut hyvinkin köyhä maa, niin täällä on saunottu läpi historian. Varsinkin kriisiaikoina löylyt ovat olleet tärkeitä ihmisille. Yhteiset saunomishetket toivat valoa ja toivoa vaikeaan arkeen. Saunassa synnyttiin, puhdistauduttiin ja jopa kuoltiin. 

Kun maaseudulla puulämmitteinen sauna esimerkiksi järven rannalla oli paikka, jossa perhe kokoontui, avattiin kaupungeissa myös yleisiä saunoja, kuten esimerkiksi vuonna 1906 toimintansa aloittanut Rajaportin sauna Tampereella. Se on nykyään koko Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. 

Lue myös kuinka Valtteri Bottas nauttii Kirami FinVision® -saunasta

 

Lauantaisauna viikon kohokohtana

„1970-80 luvulla kaupungeissa yleistyi omat saunat puukiukaalla omakotitalojen sisällä. Muistan, että oman lapsuuteni aikana saunottiin vain lauantaisin ja yleensä klo 18.00. Koko kortteli raikui, kun vanhemmat huusivat sisään leikkiviä lapsia ulkoa saunomaan“, Kiramin Heidi muistelee hymyillen.
Kun ei ollut vielä suihkuja joka kodissa, sauna oli aivan luonnollisesti paikka, missä peseydyttiin. Padassa keitettiin sitä tarkoitusta varten lämmintä vettä. 

„Ilman muuta sauna oli myös paikka, missä rentouduttiin koko perheen kesken“, Heidi jatkaa. 

Saunassa hoidettiin myös sairaita ja tehtiin erilaisia hoitoja, kuten kuppausta.

Kriisiaikoina löylyt ovat olleet tärkeitä ihmisille | Kirami pihasaunat
Varsinkin kriisiaikoina löylyt ovat olleet tärkeitä ihmisille.

 

Saunan merkitys nykyaikana

Sauna on suomalaisille ainavain hyvin tärkeä ja lähellä sydäntä. Nykyään saunotaan useammin ja koska vain. Kerrostaloissa ainakin yhteinen sauna on yleistä. Oma sauna omassa asunnossa ei ole kyllä myöskään mikään harvinaisuus.

Monelta perheeltä löytyy sekä valmis sauna omakotitalon takapihalta että mökkisauna järven rannalta. Saunoja on sisällä ja ulkona, mutta aina useampi perhe on sitä mieltä, että kannattaisi hankkia oma ulkosauna. Se voi olla sähkökiukaalla varustettu tai puulämmitteinen sauna.

Maastohiihtäjä Katri Lylynperä ja rakas Väpä koira joulusaunassa | Kirami ulkosaunat
Maastohiihtäjä Katri Lylynperä ja rakas Väpä koira joulusaunassa.

 

Saunominen on nykyään rentoutumista pidemmän kaavan mukaan: saunotaan, kylvetään paljussa ja grillataan. Omasta pihasta on tullut takapihan unelma ja paikka missä niin perhe kuin ystävät viihtyvät tuntikausia.

Ei ole mikään ihme, että suomalainen saunakulttuuri on levinnyt vuosien varrella myös aina enemmän maailmalle. Saunoja ei löydy pelkästään muista Euroopan maista, vaan myös esimerkiksi Yhdysvalloista tai Japanista. Ja kiinnostus näyttää vain lisääntyvän.

Saunominen on nykyään rentoutumista pidemmän kaavan mukaan: saunotaan, kylvetään paljussa ja grillataan | Kirami ulkosaunat ja paljut
Saunominen on nykyään rentoutumista pidemmän kaavan mukaan: saunotaan, kylvetään paljussa ja grillataan.

 

Yhteiset löylyhetket antavat toivoa

Vaikka ajat ovat olleet aikaisemminkin Suomessa tiukkoja, niin saunottu ollaan aina. Nyt, kun sähkön hinnat ovat nousseet kriisin myötä, monet miettivät tarkasti, koska laittaisivat sähkösaunan päälle. Ainakin joillekin puulämmitteinen sauna voi olla sopiva vaihtoehto näinä aikoina. Mutta kaikista tärkeintä on, että vaikka sauna ehkä ei lämpeäisi enää niin usein, otetaan juuri näistä hetkistä kuitenkin kaikki irti. 

Yhteiset löylyhetket antavat toivoa | Kirami ulkosaunat
Yhteiset löylyhetket antavat toivoa - Kirami laajensi tuotevalikoimaansa saunoihin tuomalla markkinoille Kirami FinVision® -saunan 2019.

 

Mitäs, jos esimerkiksi kehitetään saunomisesta tunnelmallisia hetkiä vähän isomman kaveriporukan kanssa? Näin säästyy energiaa, mutta ystävyyssuhteet senkin kehittyvät. Löylyjen parissa on hyvä vaihtaa ajatuksia ja puhua omista huolista. Yhteiset hetket saunassa voivatkin antaa toivoa elämän tuleviin haasteisiin. Tämän lisäksi hyvin eristetty sauna auttaa säästämään energiaa.

Hyvästä ruuasta ja juomasta nauttiminen on osa paljuilua ja saunomista | Kirami Tubbar 2 juomateline
Hyvästä ruuasta ja juomasta nauttiminen on osa paljuilua ja saunomista.

 

Kirami FinVision® Annex tuo luksusta arkeen

Erittäin tyylikäs vaihtoehto, jos mielessä on oma pihasauna, on Kirami FinVision® Annex-konsepti. Tällä saadaan luotua juuri omaan tarpeeseen sopiva kokonaisuus eri moduuleista, joihin kuuluvat sekä Nordic misty saunat että pukukoppi, lounge ja terassi. 

„Annex“-sana on latinaa ja tarkoittaa lisärakennusta tai lisäosaa. Ja juuri tälläisestä lisästähän tässä konseptissa on kysymys. Kokonaisvaltainen saunaelämys, johonka löytyvät kaikki sopivat elementit. Näin päästään nopeasti nauttimaan yhteisistä hetkistä, löylyistä, vilvottelusta, hyvästä ruoasta ja ulkona olemisesta. 

 Pihasauna tuo luksusta arkeen myös talvella | Kirami FinVision® Annex
Kirami FinVision® Annex tuo luksusta arkeen myös talvella.

 

Joulusauna ja paljuun tähtitaivasta ihailemaan

Joulusauna kuuluu suomalaisten jouluun niinkuin joulupukki ja joulukinkku. Monessa perheessä on tapana koristella sauna ja eteinen kynttilöillä, lyhdyillä tai oksilla. Lauteet pestään huolellisesti. Saunominen jouluaattona on koko perheen juhlaa! Kännykkä jää odottamaan saunan ulkopuolelle ja ei katsota kelloa.

Joulusauna kuuluu suomalaisten jouluun niinkuin joulupukki ja joulukinkku | Kirami ulkosaunat
Joulusauna kuuluu suomalaisten jouluun niinkuin joulupukki ja joulukinkku.

 

Jos nyt vielä on lumi maassa, niin isot ikkunat saunassa ovat mahtava asiaa, niinkuin Kiramin FinVision® -saunoissa. Näin voi nauttia lumimaisemista saunan lämmössä. Välillä käydään ulkona vilvoittelemassa ja vaikkapa kierittelemässä lumessa. Ja kun saunan ovi laitetaan kiinni, on illan ehdoton huipennus istua paljun lämpimässä vedessä ja ihailla tähtitaivasta ja tunnelmaa. 

Illan ehdoton huipennus istua paljun lämpimässä vedessä ja ihailla tähtitaivasta | Kirami paljut
Illan ehdoton huipennus istua paljun lämpimässä vedessä ja ihailla tähtitaivasta. 

 

Tutustu Kiramin valtuutettuihin jälleenmyyjiin, sillä suomalaisvalmisteisia Kirami FinVision® -saunoja myydään jo ympäri maailman.

 

Hyvän joulun odotusta kaikille asiakkaillemme, jälleenmyyjille ja yhteistyökumppaneille! | Kirami ulkosaunat
Hyvän joulun odotusta kaikille asiakkaillemme, jälleenmyyjille ja yhteistyökumppaneille!