Koronarajoitteita vai normaalia hiihtäjän arkea

Katri Lylynperä | Koronarajoitteita vai normaalia hiihtäjän arkea | Kirami

Asiakastarina 11.05.2020

Tervetuloa huippuhiihtäjän kilpailukauden arkeen!

 

Suurella osalla ihmisistä arki muuttui paljon, kun Covid-19 viruksen aiheuttama pandemia alkoi. Urheilijalla infektioiden välttely on aina kuulunut kilpailukauden arkeen. Suomalaisen maastohiihtäjä Katri Lylynperän harjoittelu jatkuu koronasta huolimatta normaalisti. Rentoutumaan hän pääsee kotiin mökille, missä voi uida, saunoa ja paljuilla sekä leikkiä rakkaan Väpä koiransa kanssa.

Katri Lylynperä | Väpä herra aina Katrin mukana | Kirami
Väpä herra aina Katrin mukana 

Covid-19 virus havahdutti ihmiset ympäri maailmaa pandemiarajoitteiden kevääseen. Ihmiskontaktien rajoittamisesta vain muutamiin ihmisiin, käsien liki maanisesta pesemisestä ja suurien ihmisjoukkojen välttämisestä tuli uusi normaali nopeammin kuin kukaan olisi vuoden vaihteessa voinut kuvitellakaan. Kaupan jonossa suojatta yskivä saa nopeasti paheksuvia katseita, ja infektion levittämistä tiedostamattakin pidetään vastuuttomana.

- Tervetuloa huippuhiihtäjän kilpailukauden arkeen! Suurella osalla ihmisistä arki muuttui koronan myötä paljon, mutta urheilijalla melko vähän. Nyt jokainen joutuu kokeilemaan, miltä urheilijasta infektioiden välttely tuntuu. Joukkueen sisällä yhteisten pelisääntöjen sopiminen, ja niistä kiinni pitäminen on paras tapa välttää infektioiden leviämisestä. Nyt pelisäännöt pitäisi saada toimivaksi koko yhteiskunnan tasolla, pohtii Katri.

Jokainen kilpaurheilija tietää, että kilpailujen lähestyessä vaarallisin suorituksen tuhoaja on mikä tahansa pienikin infektio. Useiden vuosien työ suorituksen eteen voi kaatua pieneenkin taudinaiheuttajaan, joka laskee suorituskykyä jopa viikoiksi. Siksi urheilijat rajoittavat mahdollisuuksien mukaan ihmiskontakteja, desinfioivat hotellihuoneiden pintoja ja etenkin pesevät huolellisesti käsiään. Jotkut urheilijat ovat vieneet eristystoimet jopa niin pitkälle, etteivät tapaa edes omaa perhettään arvokisojen alla. 

- Yhteiskunnan koronarajoitteet osuvat minuun heikosti, koska ne ovat jo alunperinkin suuri osa normaalia arkeani. Sattumalta en ollut suunnitellut tämän kevään lepokaudelle edes matkustelua. Onnekseni lajini harjoittelu on myös lähes kokonaan ulkoilmaharjoittelua, joka on ainakin toistaiseksi sallittua. Kuntosaliharjoittelu, ryhmäharjoitukset, kilpailut ja leirit loistavat kuitenkin tällä hetkellä poissaolollaan. Toivottavasti pandemia rauhoittuisi syksyyn mennessä niin, että edes Suomessa leireily onnistuisi ja kilpaileminen talvella. Harjoittelu kotioloissa jatkui kuitenkin normaalisti heti viikon 18 alusta, kertoo Katri arjen suunnitelmistaan. 

Katri Lylynperä | Lepo ja ravinto on urheilijalle tärkeää | Kirami
Katri Lylynperä | Lepo ja ravinto on urheilijalle tärkeää 

Lepo ja ravinto on urheilijalle tärkeää

Harjoittelun lisäksi on tärkeää pitää huolta levosta ja ravinnosta, jotta palautuminen pysyy mahdollisimman tehokkaana. Uni ja ravinto ovat myös kulmakiviä infektioiden torjunnassa.
 
- Nukun joka yö 9 tuntia, ja usein runsaasti harjoitellessani nukun myös päiväunet, kertoo Katri omasta päivärytmistään. 
 
Ravintopuolella on tärkeää täyttää kalorivaje, joka syntyy runsaasta kestävyysharjoittelusta. Lisäksi on tärkeää huomioida proteiinin, pehmeän rasvan ja suojaravintoaineiden tarve syömällä kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä ja laadukasta lihaa sekä kalaa. Myös runsas juominen etenkin lämpiminä kesäpäivinä ja kylminä pakkaspäivinä on tärkeää. Tämän varmistaa parhaiten kuljettamalla omaa juomapulloa mukana, mihin ikinä meneekin. 

Urheilu olisi yksinkertaista, jos kaikki olisi aina kiinni vain fyysisistä asioista. Esimerkiksi ylimääräinen stressaaminen on haittatekijä, ja kuluttaa energiaa ja voimavaroja. Siksi urheilija pyrkii kohdentamaan ajatuksensa vain niihin asioihin, joihin voi itse vaikuttaa. Ihminen ei ole robotti, vaan sosiaalinen eläin, joka tarvitsee muutakin kuin ruokaa, lepoa ja liikuntaa voidakseen hyvin. Siksi jokaisen urheilijan on pakko ruokkia myös henkistä puoltaan, joka vaatii yksilöllistä huolenpitoa. Toiset tarvitsevat enemmän ihmisiä ja tekemistä ympärilleen kuin toiset.
 
- Rentoudun kotioloissa mökillä uiden, saunoen ja paljuillen. Erittäin tärkeä ystävä minulle on myös australiankelpie Väpä. Sen kouluttaminen ja sen kanssa harrastaminen on ollut tehokas tapa unohtaa omat murheet. Koira ei murehdi menneitä eikä tulevaa, vaan osaa oikeasti nauttia pienistä asioista hetkessä. Yritän tänä keväänä ottaa siitä mahdollisimman paljon oppia. Siispä kevääseeni kuuluu koiran kanssa ulkona riehumista – urheilua unohtamatta, hymyilee Katri. 

 

Väpä ei murehdi menneitä eikä tulevaa, vaan osaa oikeasti nauttia pienistä asioista hetkessä | Kirami
Väpä ei murehdi menneitä eikä tulevaa, vaan osaa oikeasti nauttia pienistä asioista hetkessä.

 

Lue lisää Katri Lylynperästä

Lue myös kuinka hiihtäjä Katri Lylynperän tähtäin on maailmancupissa

Seuraa Katrin tuloksia täältä

Katrin päivitykset Facebookissa