Kahden prinsessan äiti viennin eksperttinä

Taina Hujo-Oittinen päätyi Kiramille soittamalla rohkeasti kysyäkseen töitä, jonka seurauksena hän tuli tehtaalla käymään ja sai työpaikan. Tapahtumasta on kulunut jo lähes 15 vuotta. Taina asuu perheensä kanssa Keikyässä kivenheiton päässä paljutehtaasta. ”Olen luonteeltani iloinen ja huumorintajuinen”, hän kuvailee itseään hymy kasvoilla.

Tainan moniin työtehtäviin kuuluu vientimyynti ja muut vientikauppaan liittyvät tehtävät sekä viennin markkinointitoimenpiteiden suunnittelu ja toteutus. Hänen alueitaan ovat Saksa ja Italia. Taina puhuu sujuvasti saksaa ja englantia. Molempia kieliä tulee käytettyä päivittäin. Ruotsin kielen käyttö sen sijaan on ollut viime aikoina vähäisempää. ”Kiinnostukseni Saksaa kohtaan on lähtenyt kiinnostuksesta kieltä kohtaan. Olen iloinen, että voin hyödyntää kielen osaamista työssäni. Italiaa en valitettavasti osaa puhua, mutta maan kulttuuri ja työn näkökulmasta markkinapotentiaali kiinnostavat”, Taina selittää. 

Työtehtävät ovat muuttuneet hieman vuosien varrella. ”Aluksi tein lähes kaikkea, mitä pienessä firmassa tulee eteen. Olen hoitanut mm. markkinointia, osto- ja myyntireskontraa, palkka-asioita, kotimaan myyntiä, ja vientitehtäviä.” Toiminnan laajentuessa hän on keskittynyt enemmän vientitehtäviin ja on aktiivisesti mukana omia maita koskevassa markkinoinnin suunnittelussa. ”Olen viime aikoina perehtynyt erityisesti saunoihin ja oheistuotteisiin. Se on ollut mielenkiintoista vaihtelua, sillä olenhan ollut paljujen kanssa tekemissä jo pitkään”, Taina kertoo.

Tainasta kovin moni päivä ei ole tavanomainen. Päivä alkaa sähköpostien lukemisella, jonka jälkeen hän hoitaa asiat kiireysjärjestyksessä. Tämän jälkeen hän katsoo, mitä päivä tuo tullessaan. Yleensä päivään liittyy tarjousten kirjoittamisesta ja tilausten ja lähetysten käsittelemisestä. Yllämainittujen asioiden tiimoilta hän on myös yhteydessä asiakkaisiin.

Tainasta työssä on mukavaa se, että kaikki päivät ovat erilaisia. Hän mainitsee myös kaikki mukavat asiakkaat ja työkaverit yhtenä vaikuttavana tekijänä työssä viihtymiselle. Kiramilla on Tainasta rento ja hulvaton työyhteisö. ”Vaihtelua on paljon. Saan käyttää kieliä, joita osaan ja opin tuntemaan erilaisia kulttuureita. Työkavereiden kanssa on aina hauskaa, kuitenkin kaikki tekevät sitoituneesti töitä ja jokaiseen voi luottaa.”

Mitä vinkkejä Taina antaisi aloittavalle Kirami-jälleenmyyjälle? ”Tärkeintä on tarttua rohkeasti asiaan. Jos eteen tulee kysymyksiä, mihin ei osaa vastata, aina voi sanoa, että ottaa selvää. Meillä on täällä Kiramilla hyvä vientitiimi juuri jälleenmyyjiä varten, ja me mielellämme aina autamme kaikissa asioissa.” Entäs mitä aloitteleva viennin myyjä kannattaisi pitää mielessä tulevaisuuden ammattia varten? ”Vähän sama kuin edellä: kysyvä ei tieltä eksy. Rohkeudella pärjää pitkälle. Lisäksi kielten opiskeluun kannattaa panostaa. Yritykset kansainvälistyvät kovaa vauhtia, joten kielitaidosta on aina hyötyä. Englanti on itsestäänselvyys nykyään, ja vähintään yksi muu vieras kieli on hyvä olla hallinnassa.”

Kahden pikkuprinsessan äitinä Tainalla riittä aina tekemistä työpäivän jälkeenkin, mutta kun hän ei kuljeta lapsia harrastuksiin, niin hän käy mielellään ulkoilemassa, lukee ja tekee käsitöitä. ”Kai voisin myös saunomisen sanoa harrastukseksi, sillä se on myös yleinen vapaa-ajan viettotapa koko meidän perheessä. Meillä on kaksi saunaa: kotona sisällä sähkösauna ja pihassa puulämmitteinen pihasauna”, Taina sanoo. Molempia perhe käyttää viikoittain. Lisäksi heillä on ollut palju noin kymmenen vuotta, ja viime syksystä asti pihalla komeilee upouusi, isompi palju. ”Siellä mahtuvat lapset paremmin pulikoimaan, ja toivottavasti aikuisetkin mahtuvat vielä mukaan”, Taina nauraa.